RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.07.2010 15:28:00

Sloužíme státu, nikomu jinému

Sloužíme státu, nikomu jinému

Ministr obrany Alexandr Vondra navštívil Velitelství sil podpory ve Staré Boleslavi.

Poté, co brigádní generál Jaroslav Kocián seznámil ministra obrany s historií a úkoly sil podpory, odpověděl Alexandr Vondra vojákům na otázky týkající se budoucnosti armády.

„Vy děláte svoji práci nejlépe, jak umíte. Co musíme zlepšit, je vztah národa k armádě. To je nejen historický, ale i aktuální problém. A to není práce na týden, ale na pár let. Než začnu velet, chci se vás ptát a naslouchat," řekl ministr Vondra a zároveň zdůraznil, že musí skončit praxe, kdy si do rozpočtu armády sáhne každý, kdo potřebuje rychle operativní prostředky. „Abychom tomu zabránili, musíme mít ale jasnou vizi, co chceme dělat a proč to chceme dělat. Sloužíme státu, nikomu jinému."

Síly podpory, jako druhé operační velitelství vedle společných sil, vznikly 1. ledna 2009 a sdružují celkem 36 podřízených útvarů z oblastí, bez nichž by armáda fakticky nemohla existovat. Patří sem například logistické, zdravotnické a veterinární útvary, které zabezpečují chod resortu obrany jak doma, tak na misích v zahraničí.

Pod síly podpory patří čtrnáct krajských vojenských velitelství, která zajišťují nábor vojenských profesionálů a podílí se na řešení krizových stavů - například povodní. Součástí je také nemocniční základna v Hradci Králové s 6. a 7. polní nemocnicí nebo veterinární základna v Chotyni. Ta má na starosti výcvik služebních psů na vyhledávání drog, výbušnin či zbraní pro celou armádu a její psovodi dnes působí na misích v Kosovu a v Afghánistánu.

Síly podpory slouží se svými osmi logistickými útvary také jako hlavní dodavatel nejrůznějšího vojenského materiálu pro české jednotky v zahraničí. Na základně opravovaného materiálu ve Štěpánově jsou uložené zbraně a zbraňové systémy; a v Brně, na základně neopravovaného materiálu pak především výstroj nebo proviant.

Součástí návštěvy byl také brífink o 26. brigádě velení, řízení a průzkumu. Ta rovněž sídlí ve Staré Boleslavi, ale je součástí vzdušných sil AČR. Prvořadým úkolem tohoto útvaru je zabezpečení nedotknutelnosti vzdušného prostoru ČR v rámci jednotného integrovaného systému protivzdušné obrany NATO v Evropě - NATINADS.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama