RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.08.2010 9:21:00

Vláda schválila uvolnění až 1000 vojáků

Vláda schválila uvolnění až 1000 vojáků

V oblastech postižených povodněmi pomáhá nyní už 523 vojáků.

Vláda včera na svém mimořádném zasedání schválila uvolnění až 1000 vojáků, a to až do 30. září, na pomoc při odstraňování povodňových škod.

Ve večerních hodinách 9. srpna 2010 působí v oblastech zasažených povodní již 523 vojáků s potřebnou technikou.

Jedná se o vojáky ze 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce, ze 4. brigády rychlého nasazení ze Žatce, Tábora a Chrudimi, z útvarů 7. mechanizované brigády z Hranic na Moravě a Přáslavic, z 15. ženijní brigády z Bechyně, Rakovníka a Olomouce a dalších.

Většina vojáků byla nasazena na Liberecko do obcí Hejnice, Bílý Kostel, Hrádek nad Nisou, Raspenava, Višňová, Chrastava, Nová Ves, Frýdlant a Heřmanice.

Dalších 20 vojáků z tohoto počtu působí již od neděle v Ústeckém kraji v oblasti Hřenska. Společně s dalšími složkami IZS se budou podílet na odstraňování následků povodní.

Armáda České republiky má dále připraveny specialisty ženijního vojska k rekognoskaci zasažených oblastí a následné výstavbě mostních provizorií dle požadavků krizových štábů.

Vláda rozhodla o uvolnění až 1000 vojáků

Premiér Nečas, ministr vnitra John a také ministr obrany Vondra nejprve vyzdvihli činnost záchranářů. „Chtěl bych poděkovat za nasazení záchranářů včetně Armády ČR. Měl jsem možnost je sledovat v sobotu a myslím, že odvedli vynikající práci. S piloty vrtulníků jsem osobně mluvil v noci poté, co skončili záchrannou misi, a říkali, že pracovali skutečně v extrémních podmínkách a srovnatelnou situaci s touto si nepamatují," řekl Alexandr Vondra.

K uvolnění až tisícovky vojáků na pomoc při odstraňování následků povodní ministr obrany uvedl, že tento poměrně vysoký počet ukazuje odhodlání vlády i resortu obrany podílet se na záchranných pracích maximální možnou měrou.

Předpokládá se, že vojáci budou pomáhat při základních úklidových a sanačních pracích, při odklízení trosek domů, zprůchodňování komunikací a čištění koryt vodních toků. Dále je armáda připravena podílet se na obnově mostních provizorií. „Ty zapůjčí správa státních hmotných rezerv tak, aby bylo možné v řádu dnů nebo týdnů obnovit komunikace přes zničené mosty zejména na Frýdlantsku a Liberecku," řekl Vondra.

Kabinet Petra Nečase dnes také uvolnil 40 milionů korun pro Liberecký kraj jako urgentní pomoc. Ve středu bude vláda jednat o vyčlenění dalších prostředků až do výše 350 miliónů korun.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama