RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.08.2010 10:58:00

Vojáků na povodních je přes 700

Vojáků na povodních je přes 700

V tuto chvíli působí na Liberecku a Ústecku již 710 vojáků se 192 kusy techniky.

Ve čtvrtek 12. srpna ráno přesáhl počet vojáků nasazených do oblastí zasažených povodní 700. V současné chvíli působí na Liberecku a Ústecku již 710 vojáků se 192 kusy techniky.

Většina vojáků byla nasazena na Liberecko do obcí Hejnice, Bílý Kostel, Hrádek nad Nisou, Raspenava, Višňová, Chrastava, Chotyně, Nová Ves, Frýdlant a Heřmanice.

Dvě desítky vojáků působí již od neděle v Ústeckém kraji v oblasti Hřenska. Společně s dalšími složkami IZS se podílejí na odstraňování povodňových škod.

Armáda ČR obdržela do dnešního dne devět požadavků na výstavbu mostních provizorií - pět v Ústeckém kraji a čtyři v Libereckém. Zde již také pracovaly rekognoskační skupiny složené ze specialistů ženijního vojska a geodetické služby AČR, kteří prováděli průzkum a geodetické zaměření v místech, kde voda strhla mosty a kde krizové štáby již požádaly armádu o výstavbu mostních provizorií, aby byla zabezpečena alespoň základní obslužnost a přístup do odříznutých částí postižených oblastí. Ženisté provedli průzkum a zaměření např. v obcích Cvikov, Rousínov a Chrastava v Libereckém kraji a na Ústecku v obci Povrly, Kytlice, Šluknov a Hřensko. Předpokládá se, že armáda zahájí výstavbu mostních provizorií na začátku příštího týdne. Předcházet jí však ještě bude úprava a zpevnění terénu na březích a komunikacích, kde budou mosty položeny.

Na základě požadavků krizových štábů zahájili vojáci 15. ženijní brigády také práce na zprůjezdnění a úpravách komunikace v obci Višňová. Pokračovat budou na komunikacích v Dětřichově-Heřmanicích a Dolním Vítkově.

Vojáci z 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce postavili v obcích Raspenava, Frýdlant, Hrádek nad Nisou a Heřmanice soupravy pro dekontaminaci osob se sprchami, které umožní obyvatelům z postižených oblastí i zasahujícím vojákům a hasičům se alespoň umýt v teplé vodě.

Vojáci ze 4. brigády rychlého nasazení, 7. mechanizované brigády a dalších jednotek pokračovali v zasažených vesnicích v odstraňování naplavenin a povodňových škod.

Od úterý pracuje v postižených oblastech i šest vojenských psychologů, kteří působí společně s vojenskými jednotkami v terénu. K dispozici jsou všem, kteří se po povodních vyrovnávají se složitou životní situací.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama