RNDr. Jana Plamínková

  • STAN
  • Praha-Slivenec
  • zastupitelka měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.06.2018 22:41:00

Prales je krásná a upravená zelená oáza na severu Prahy

Prales je krásná a upravená zelená oáza na severu Prahy

Ekocentrum Prales slaví první narozeniny, pozvalo děti a zasadilo pamětní lípu

Oslavy prvního výročí od otevření a zahájení jeho ostrého provozu odstartovaly dnes v Ekocentru PRALES. Zástupci Lesů hl. m. Prahy, které ekocentrum spravují, společně s dětmi z pražských škol a radní pro oblast infrastruktury, technické vybavenosti a životního prostředí Janou Plamínkovou v rámci oslav v horní části areálu slavnostně vysadili vzrostlou lípu. Strom bude v budoucnu připomínat nejen první roky fungování ekocentra, ale také letošní 100. výročí od vzniku Československé republiky.

Oslavy prvního úspěšného roku ekocentra jsou, stejně jako loňské slavnostní otevření, spojeny s oslavami Dne dětí. Dnešní program byl připraven pro objednané třídy, v sobotu 2. června se brány ekocentra otevřou veřejnosti. Jsou připravena stanoviště zaměřená na poznávání dřevin, jejich plodů i vlastností, přiblížení práce lesníka a představení Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Ve spolupráci s městskou částí Praha 19 – Kbely je pro návštěvníky přichystán také program, který je provede areálem Pralesa a Centrálním parkem Kbely.

Pamětní lípa byla vysazena poblíž budoucího zeleného bludiště ve tvaru lipového listu, které bylo v ekocentru založeno před dvěma lety, a nyní již dělalo důstojnou kulisu při slavnostní výsadbě. Už od prvního výročí vzniku Československé republiky naši předchůdci vysazovali na vybraná místa právě lípy – stromy připomínající a oslavující československou a českou historii i národní svobodu. Součástí doprovodného programu je tedy i informační stánek věnovaný lipám, kde se zájemci dozví, jak vypadá lipové semínko i lipový list, jaké vlastnosti má lipové dřevo i na co se používá.

Ekocentrum Prales se pro veřejnost oficiálně otevřelo 31. května 2017. Během prvního roku fungování uspořádalo celkem 252 ekologickovýchovných aktivit a programů pro takřka 10 tisíc účastníků, především pro děti z pražských škol. Během minulého roku se zde konalo také několik akcí pro veřejnost, například žně, dožínky nebo dřevosochařské sympozium. Součástí ekocentra je komunitní zahrada, naučná stezka Cesta dřeva, výběhy se zvířaty i piknikové místo s ohništěm. Od září letošního roku začne v hlavní budově ekocentra v dolní části areálu fungovat také mateřská školka, v jejíchž prostorách se budou střídat dvě kbelské mateřské školky, MŠ Albrechtická a MŠ Letců.

„Velký zájem dětí i dospělých svědčí o tom, že si Prales během pouhého roku své existence nalezl pevné místo jak v rámci našich ekologických středisek, tak i u veřejnosti. Je to krásná a upravená zelená oáza na severu Prahy, kde je obecně zeleně dost málo,“ říká radní Jana Plamínková.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama