RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2019 21:56:00

Brexit update

Brexit update

Komentář na facebookovém profilu k vývoji stran brexitu

18:40 Brexit update

Brexit je nejdůležitější rozhodnutí UK nejméně za půl století. Rozhodnutí, které se mění každých pár minut.

Takže, jak to vypadá teď:

Poslanci EP asi nebudou rychle o dohodě hlasovat. Ze dvou důvodů. Par desítek hodin starý text musí posoudit odpovědný výbor a doporučit postoj poslanců. Není to snadné, prý ani lidé v Downing street nevědí přesně, co vyjednali.

Druhý je fakt, že v Londýně se schyluje k jednání, které může dohodu nepřímo pozměnit (ne-li ji odmítnout). Pak by souhlas EP s jinou "věcí" nedával smysl.

Zde ve Štrasburku zaznívá, že je teoretický možnost posvětit dohodu, pokud projde bez změn Westminstrem, 31.10. Teoreticky to jde, fakticky semi to zdá poněkud absurdní, neb pár hodin před možným výstupem UK z Unie nebude jasno.

Jednou z možností jednání v Londýně je to, že poslanci "obohatí" plán premiéra o celní Unii. Tato možnost by notně usnadnila jednání o Irském ostrově, ale nikdo netuší, zda by vedla k dohodě. Johnson a spol by ji jistě odmítli.

Pokud nebude "dohoda", doufám, že na Brexit bez dohody nedojde, a premiéři a presidenti zemí EU dají další čas na jednání. Pak je skoro vše otevřené, včetně "nového rozdání karet" volbami. Třeba by vznikla většina, která se na něčem domluví a nenajde jen shodu na odmítnutí toho, co někdo vyjedná.

Uvidíme, co přinesou další hodiny.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama