RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.11.2021 7:35:00

České pandemické déja vu

České pandemické déja vu

Komentář na facebookovém profilu k důsledkům další vlny koronaviru

 Dle dat European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC je u nás 2 dávkami očkováno 57 % populace. Tedy, 43 % očkováno není. Data posledních dní naznačují, že představa, že další miliony lidí mají kvůli prodělání choroby imunitu, silně kulhá.

V zemi se již měsíce šíří mutace, která je mnohem více nakažlivá. A neméně nebezpečná pro infikované. Navíc, je s to postihnout (i když s výrazně nižší pravděpodobností) i některé očkované. Takže vir u nás má miliony připravených příjemců.

Toto není nic nového, ale pro naše autority (nejen vládu, neb ta rozhoduje dle návrhů ministerstev, státních institucí či určených poradců) to zřejmě nové je. A proto jsme ještě před pár dny měli výrazně nižší opatření proti šíření viru a navíc, jejich (ne)dodržování nikoho moc netrápilo. I přes to, že data indikovala rychlé nárůsty.

Měli jsme čas se poučit v zahraničí, kde další vlna nastoupila rychleji. Nestalo se, či se stalo strašně pozdě. Zatím co v Německu bijí experti na poplach, umírají stovky lidí denně a nemocnice musí omezovat péči, u nás se vede opatrná debata, co za týden či dva dělat. Je to strašně pozdě a zřejmě málo. Přitom počet nově nakažených na počet obyvatel u je nás dnes více než dvojnásobný než v Německu. A proočkovanost celé populace je v Německu zároveň o 10 p.b. vyšší (67 %) než u nás.

Takže, naší neschopností dobře analyzovat data a plánovat, či neochotou dle plánů postupovat (a samozřejmě neschopnost komunikovat s občany, srozumitelně a věrohodně), u nás opět zbytečně zemřou stovky či dokonce tisíce lidí. Způsobí to mnoho tragédií, zle to poškodí společnost, posílí nedůvěru k státu a nakonec to zasáhne i ekonomiku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama