RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.08.2020 19:08:00

Daňová změna nebezpečná a absurdní zároveň

Daňová změna nebezpečná a absurdní zároveň

Komentář na facebookovém profilu k snížení zdanění práce

 Tak lze nazvat myšlenku na zásadní snížení daně z práce pro zaměstnance. Možná se divíte, jak něco takového zrovna já mohu říct, vždyť často píšu o tom, že vysoké "zdanění práce" je jedním z velkých problémů naší ekonomiky.

Problém je v tom, že já píšu opakovaně o špatném poměru mezi "cenou práce" (tedy tím, co zaplatí zaměstnavatel za práci zaměstnance) a "odměnou za práci", kterou si odnese pracovník domů (čistou mzdou).

Ten poměr je neradostný, a dělá z nás zemi s "nízkými platy" a "vysokou cenou práce". Jen pár čísel:

  • člověk s hrubou mzdou 30 000 korun si domů odnese jen necelých 57 haléřů z každé koruny, kterou za jeho práci firma zaplatí. Pokud by měl dvě děti, díky slevám na dani, by to bylo necelých 64 haléřů. Zbytek dostane stát.
  • pokud by mu vzrostl plat na dvojnásobek, obdržel by 54% z ceny práce (resp. necelých 58% při dvou dětech).

Proč diskuse o dani z příjmu s tímto má jen málo do činění? V prvním případě (2 děti, 30 tisíc) činí daň 2,7% ceny práce, u bezdětného pak 9.8%. U mzdy 60 tisíc pak jsou odpovídající procenta 8.8% (2 děti) a 12,4%.

Vzhledem k tomu, že si stát z ceny práce v uvedených případech "osvojil" mezi 46 a 36 procenty, je jasné, že "danění práce" se u nás odehrává mimo samotnou daň. Peníze stát dostává prostřednictvím odvodů.

Osobně považuji snížení "zdanění práce" (tedy zlepšení poměru ceny práce a čisté mzdy), spolu se zjednodušením systému daní, odvodů a sociální politiky (do níž samozřejmě patří slevy z daně), za hlavní prioritu ekonomické politiky v této oblasti. Ale to, o čem se spustila diskuse, to opravdu není. A mezi nadšenými proponenty snížení daně pro zaměstnance, nevidím nikoho, kdo by opravdu podstatné změny chtěl dosáhnout. Neb tu přes tweet nezařídíte.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama