RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2020 20:25:00

Havlíčkovo lépe a hůře

Havlíčkovo lépe a hůře

Komentář na facebookovém profilu k ministru Havlíčkovi.

Havlíčkovo lépe a hůře:

V rozhovoru pan místopředseda vlády a dvouministr mimo jiné včera řekl toto:

"Když se podíváme do okolních zemí, tak Polsko, ačkoli je na tom pandemicky hůře než my...."

Podívejme se na data:

Počet případů ve dnech, kdy aspoň trochu testujeme, je kolem 4 500 (a mírně rostl), průměr za 7 dní je 3 774.

V Polsku je v posledních dnech pod 15 000. Průměr za 7 dní činí 11 918. 

Polsko má o něco méně než 4x tolik obyvatel než ČR.

Náš počet případů x podíl počtu obyvatel je 13 380. Takže, máme o 10% více případů (za 7 dní) než Polsko, poměr posledních čísel je o něco horší.
Mimo to, u nás (stejně jako tomu tak bylo v Polsku), je vysoký počet pozitivních testů (u nás, dle statistiky MZ je opět nad 25%, i když pan ministr říká, že je 14%, až se data doplní), což indikuje hodně neidentifikovaných nakažených.

Moc by mne zajímalo, jak pan ministr zašmodrchal čísla, aby si myslel, že má pravdu. Asi podobně jako když se dopočítal, že stovky miliard do jádra jsou dobrý nápad. Nebo když má zato, že neúspěšná aukce GSM kmitočtů posílí konkurenci na trhu. Ale kreativita jeho myšlení je velká, například stále není přesvědčen, že by stát měl dostat zpět dotace "na neinovační inovace" od firem, které samozřejmě nevlastní jeho šéf.

I další výrok je pozoruhodný:

"Jsem přesvědčen, že na podzim jsme zatáhli za ruční brzdu včas, protože díky tomu jsme křivku zlomili a nemocnice nápor vydržely. Byly země, které to nezvládly."

I to by vyžadovalo vysvětlení.

Mimochodem, proti zmíněnému Polsku máme o více než polovinu více úmrtí (v poměru k velikosti), a v této statistice za sebou necháváme i podobně velké Švédsko, které je uváděno jako příklad nezvládnutí první vlny pandemie.

PS: Pod minulým postem píšete, že uvolnění je správné, neb to už nejde vydržet. Rozumím, ale kladu si otázku, zda ti, kteří by měli nejvíce o tomto mluvit, nejsou lidé v nemocnicích. Dle statistiky MZ jim každý den s 5000 nově pozitivními přinese 300 covid pacientů. A desítky těch, co nebudou sto přes všechnu snahu zachránit.

Kdyby bylo případů 1000, byly by to (statisticky) desítky pacientů a vyšší jednotky úmrtí za den.

Argument pana ministra, že to nezvládnou živnostníci, jen říká, že jeho vláda špatně nastavila programy na jejich podporu. Asi něco špatně spočítala. Jako zde on.

ZDE

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama