RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.06.2015 17:31:00

Junckerův plán není samospasitelný

Junckerův plán není samospasitelný

EP dnes bude hlasovat o nařízení o Evropském fondu pro strategické investice (EFSI), známém také jako Junckerův investiční plán (balíček).

 Ten má do evropské ekonomiky v následujících třech letech přitáhnout nové investice ve výši 315 mld. eur. Tím, že fond bude ochoten podstoupit vyšší rizika než komerční banky či Evropskou investiční bankou, by mohlo dojít k realizaci investic, které by jinak nenastaly.

"Cílem je, aby spolufinancování z EFSI umožnilo realizovat infrastrukturní, výzkumné a inovační projekty, které budou mít dopad na ekonomiku Unie. Zároveň v EFSI vidím jasný signál, že veřejné prostředky budou vydávány pouze na kvalitní projekty s jasně definovanými přínosy. A nebude jimi plýtváno na velkorysé dotace s malým přínosem", komentuje dnešní hlasování europoslanec L. Niedermayer, který zároveň připojuje upozornění: "Veřejné výdaje ekonomický růst samy o sobě nezajistí, ale v případě správného nastavení se mohou stát jistým prorůstovým impulsem pro evropskou ekonomiku. Doufám, že EFSI očekávání naplní". Důležitou roli při schvalování EFSI sehrál i EP, který v souvislosti s jednáním o struktuře příjmů EFSI zajistil zachování 1 mld. eur v klíčových programech Horizon 2020 (program výzkumu a vývoje) a CEF (program dopravní, energetické a digitální infrastruktury).

Mohli bychom se inspirovat příkladem

Přispěvatelem do EFSI se však kromě rozpočtu EU stávají i rozpočty některých členských států, konkrétně Německa, Francie, Itálie, Španělska, Lucemburska, Polska a Slovenska. "Myslím, že česká vláda měla své odmítnutí příspěvku do EFSI lépe zvážit. I menší příspěvek by byl příležitostí ukázat, že logiku stojící za projektem chápeme, podporujeme a jsme ochotni pro něj něco udělat. Mohli bychom se inspirovat příkladem Polska, které do EFSI přispělo jako první nečlenský stát eurozóny, nebo Slovenska.

Ani tyto země nežijí v nadbytku rozpočtových peněz, ale chápou zřejmě jinak význam evropských ekonomických iniciativ, které pokud budou úspěšné, mají pro malé otevřené ekonomiky, jako naše, jasný přínos", uzavírá Niedermayer.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama