RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.03.2020 19:43:00

Nejistota není totéž jako katastrofa

Nejistota není totéž jako katastrofa

Komentář na facebookovém profilu k ekonomickým důsledkům epidemie koronaviru

 Nyní probíhající krize, nejen ze zdravotního a společenského pohledu, je velmi závažná. Množí se často docela černé předpovědi o tom, co přinese ekonomice. A není pochyb o tom, že spousta sektorů je silně zasažena. A hlavně malé firmy, které napracují s "rezervami", se pohybují na hraně přežití. Odhady jsou skoro nemožné, neb stále není jasné, jak dlouho bude fungování firem citelně omezeno. Ale nejistota není to stejné jako katastrofa.

Nejsem jediný, kdo si myslí, že i tak tvrdý zásah do relativně zdravé ekonomiky se nemusí proměnit ve velmi hlubokou a táhlou krizi. Tento pohled obsahuje článek analytika jednoho z největších světových správců aktiv - Fidelity.

Nic to nemění na tom, že ekonomická politika vlád, zaměřená na podporu firem v nejhorších časech, není důležitá. Naopak. Pokud se podaří zabránit škodám, které při rozumné míře podpory státu nemusí vzniknout, je šance na nikoliv dramatický propad ekonomiky vyšší.

ps: Mimochodem, o podobné logice jsem psal v nedávném textu, který uveřejnil Reflex (ZDE)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama