RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2019 18:31:00

O mých třech volbách a zpětné vazbě

O mých třech volbách a zpětné vazbě

Komentář na facebookovém profilu k působení v Evropském parlamentu

 Již jsem psal, že tyto volby mají velký význam, protože jde fakt o hodně.

Zaprvé, jde o to, zda v Evropském parlamentu bude jasná většina poslanců, kteří budou chtít pro Evropu a její občany pokračovat v hledání společných řešení pro velké společné problémy dneška. Vím, že spoustu nově zvolených MEPs (od "Member of European Parliament", tedy členové Evropského parlamentu), tam jdou s úplně jinou vizí.

Zadruhé, jde o to, jak se bude dál vyvíjet česká politická scéna. Pro mne hlavně o to, jaké jsou perspektivy středo-pravé, jasně proevropské politiky. A o tom, zda voliči ocení, když namísto všudepřítomného hledání konfliktů či sporů někdo naopak hledá, byť obtížně, dohodu a spojenectví. Což je podle mne velká a skvělá věc.

Třetí dimenze je ryze osobní. Mé rozhodování o vstupu do politiky před 5 lety nebylo vůbec snadné. Nad očekávanými "těžkostmi" a "nepohodlím" (což se opravdu zcela naplnilo) zvítězila vůle" zkusit to". Nejen doma sedět, nadávat a kritizovat, ale najít cestu, jak třeba jen málo a třeba jen někde udělat "svět o trochu lepší".

Rozhodl jsem se, že to zkusím, ale slíbil jsem si, že to je jen za podmínky, že nebudu pro popularitu a laciné body dělat něco, za co bych se styděl. Budu se snažit jasně a srozumitelně říkat, jak věci vidím a proč mám názory takové, jaké mám.

Snažil jsem se o to hlavně přes sociální média, neb záhy jsem zjistil, že přestup z kategorie "experta" do škatulky "politik" notně komplikuje možnost presentace v médiích (anebo ji omezuje na opakující se diskuse se zástupcem komunistů, svobodných či Unii nenakloněné ODS).

Mockrát se mi tak nedařilo vysvětlit, proč jsem se zachoval tak, jak jsem se zachoval, a neustále čelím velkým zkreslením toho, jak a o čem jsem hlasoval.

"Pragmatismus" mnoha českých politiků, který, myslím, občas až moc řídí hlasující ruce, mne v tom nechával sem tam trochu osaměle. A samozřejmě, v tak složitých dobách, jako byly minulé roky, jsem udělal spousty chyb a jindy zase se dlouho dobíral toho, o co se vlastně hraje.

Během pár hodin obdržím "zpětnou vazbu" na to, o co jsem se snažil. Do jaké míry se i mně podaří podpořit společnou kandidátku "Spojenců", tedy TOP 09 a Starostové a nezávislí, a tím třeba pomoci k lepší perspektivě pro pokračování takovéhoto projektu, a do jaké míry "mé pojetí dělání politiky" má příznivce a nebo ne.

V každém případě to pro mne nebyly vůbec ztracené roky, naopak byla to neuvěřitelná zkušenost, která mi dává mnohem širší pohled na svět. A umožnila mi hodně fakt důležitých věcí v důležitých oblastech (od reakce Unie na invazi Ruska na Krym po moc důležitá rozhodnutí v oblasti životního prostředí).

Za tuto možnost, stejně jako podporu, které se mi dostávalo, všem moc děkuji...

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama