RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.05.2022 20:26:00

Podpora by se neměla týkat jen lidí, ohrožených chudobou

Podpora by se neměla týkat jen lidí, ohrožených chudobou

Komentář na facebookovém profilu k úkolům pro vládu, kterými by měla bojovat s důsledky inflace

 Rekordní výše inflace, která vystoupala na dnešních 14,2 %, je vyšší, než byly dokonce i skeptické předpovědi začátkem roku. A je téměř dvojnásobná oproti inflaci v eurozóně. Na vině je souběh konce pandemie a růstu cen energií. A nyní též dopady ruské invaze na Ukrajinu.

Ceny rostou především kvůli zdražování zemního plynu, které se promítá do nákladů výrobců v průmyslu, ale i v domácnostech, i když svou roli hraje jak silná poptávka (odraz vládních podpor v pandemii), tak poruchy dodávek. Nárůst ceny plynu, který se promítá i do cen elektřiny, se nejdřív zdál dočasný - válka na Ukrajině a nejistota budoucích dodávek však komplikuje dříve očekávaný pokles cen.

Úkolem vlády by nyní mělo být především valorizovat výpočty sociálních dávek - třeba zvýšením slevy na dani či přídavky na děti v proporci k inflaci. Inflace ale postihuje celou společnost, proto by se jistá podpora měla týkat nikoli jen chudobou ohrožených lidí. Nečekanou inflací podstatně navýšené příjmy státního rozpočtu by se totiž měly (v rozhodující míře) vrátit těm, kteří je do rozpočtu poslali.

Na celý rozhovor se můžete podívat na webu ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama