RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2020 15:00:00

Ruskou cestou

Ruskou cestou

Komentář na facebookovém profilu k maďarskému koronavirovému zákonu

 Maďarský parlament schválil tzv. koronavirový zákon, díky němuž může vláda Vikrota Orbána rozhodovat bez souhlasu parlamentu pomocí dekretů. A to bez časového omezení. Tento krok vyvolal kritiku (a sám konkrétní reakci i v rámci naší frakce EPP řeším). Mimo jiné proto, že zákon obsahuje až pětiletý trest odnětí svobody v případě šíření fake news o koronaviru.

O necelé dva tisíce kilometrů od Budapeště dál, v Moskvě, přistoupili ke stejnému trestu. I zde se zákonodárci rozhodli trestat šíření nepravdivých informací až pětiletým vězením, případně tučnou pokutou (mimochodem vůbec první fake news, tedy že USA virus vyvinuly jako biologickou zbraň, měly podle Semantic Visions přijít právě z Ruska, ale to asi vládu netrápí...).

A tak se tváří tvář v boji s pandemií setkáváme i s netušenými důsledky, kdy občanská společnost, novináři i opozice bijí na poplach kvůli ochraně nezávislých médií.

Doufejme, že podobná rusko-maďarská inspirace tímto končí. Rád bych řekl, že tomu věřím. Ale při dlouhodobém sledování dění v Maďarsku by to bohužel nebyla úplně pravda...

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama