RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2021 8:36:00

Ve sporu o potraty jsem jasně na straně práva ženy

Ve sporu o potraty jsem jasně na straně práva ženy

Komentář na facebookovém profilu k rezoluci Evropského parlamentu, odsuzující zákaz potratů v Polsku

 V Evropském parlamentu jsme tento týden přijali rezoluci odsuzující faktický zákaz potratů v Polsku. Jasná většina poslanců tak dala jasně najevo, že protipotratovou politiku polské vlády považujeme za nepřijatelnou.

Už je to více než rok od chvíle, kdy polský ústavní soud pod vlivem vládnoucí strany PiS upřel ženám právo na potrat kromě několika málo výjimek. Rozhodnutí nezvrátily ani občanské protesty v 600 městech a obcích v Polsku a dalších po celé Evropě.

Nedávná tragická smrt 30leté Izabely, které lékaři neumožnili potrat, dokud nezemřel plod, který už byl diagnostikován jako poškozený, ukazuje, k jak obrovským tragédiím vede přístup polské vlády. Není nadsázka, když rezoluce označuje rozhodnutí polského ústavního soudu (jehož legitimita je zpochybňována) za nelidské.

Rezoluce přijatá EP mimo jiné jasně odsuzuje tento útok na sexuální a reprodukční lidská práva a vyzývá polskou vládu k umožnění bezpečných a legálních potratů. Omezování nebo zákazy potraty nevymýtí, nýbrž donutí ženy k tomu, aby je prováděly nákladnou, pro některé nedostupnou a nedůstojnou cestu do zahraničí, nebo aby dokončily, kvůli společenské situaci, těhotenství proti své vůli (včetně těhotenství, kde je plod nenávratně poškozen), čímž se mnohdy vystavují riziku vážného poškození zdraví (fyzického či psychického) nebo i ztráty života.

Mrzí mě, že se na sociálních sítích šíří zpráva, která nepravdivě uvádí, že jsem spolu s dalšími poslanci rezoluci nepodpořil. Není tomu tak a mé názory na tuto otázku jsou myslím dostatečně známé a konzistentně je v hlasováních dokládám.

Pro rezoluci samotnou jsem samozřejmě hlasoval, protože právo žen rozhodnout o svém těle je dle mého nesporným právem každé ženy. Konkrétně jsem ale nepodpořil jeden pozměňovací návrh z dílny komunistů (o kterém se hlasovalo jmenovitě), který považuji dílem za nadbytečný a dílem sporný. Mimo jiné zasahoval do kompetencí jednotlivých států rozhodovat o podmínkách provádění konkrétního lékařského zákroku - potratu. To samozřejmě nic nemění na tom, že polské ženy mají možnost podstoupit potrat v jiné členské zemi EU.

Za zcela zásadní ale považuji změnu v Polsku. Rezoluce (což je politicky, nikoliv právně závazný text) k ní jasně vyzývala a uváděla pro to jasné důvody. Jen ta zlepší situaci všech žen v Polsku a dá jim možnost volby. Sice rozumím těm, co z důvodu etických a morálních volají po omezení potratu, ale je snad každému jasné, že existuje mnoho jasných a oprávněných důvodů pro tuto volbu. A nemyslím, že politici či soudci mají právo toto ženám odpírat. A nejen proto jsem ve sporu o potraty jasně na straně práva ženy přijmout toto rozhodnutí.

Jsem proto rád, že rezoluce byla schválena - i díky mému hlasu – přesvědčivou většinou a hlavně doufám, že přispěje k tomu, že se dle mého názoru neospraveditelná situace v Polsku brzy změní. A mrzí mne, že na sociálních sítích jsou šířeny nepravdivé či zkreslené informace.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama