RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.10.2021 20:33:00

Zase jednou k rozpočtu

Zase jednou k rozpočtu

Komentář na facebookovém profilu k návrhu státního rozpočtu pro rok 2022

 Diskuse, a doufám, že též snaha o snižování schodku státního rozpočtu nás bude zřejmě nyní pár let provázet. Pro dnešek dva body k ní:

1. Dnešní ministryně financí nastoupila do vedení této instituce v roce 2016. V té době byl, dle dat ministerstva, strukturální deficit (očištěný od vlivu růstu ekonomiky) -1 % HDP, tedy, naše státní finance měly (strukturální) přebytek. Pro příští rok, který již nepočítá s pandemií, ministerstvo počítá (dle projekce z dubna) se schodem 6 % HDP. Ten, dle tehdejších plánů, měl v roce 2024 klesnout na 4,4 % HDP. Paní ministryně tedy předá státní kasu se schodkem o 5-6 % horším, než ji převzala. To odpovídá dnes částce 300-360 miliard korun nového dluhu ročně, tedy zhruba 30 tisícům na každého občana.

2. Snížit schodek je samozřejmě třeba. Jak píši, není to snadné. Zjednodušeně řečeno totiž vznikl snížením řady daní a navýšením některých velkých výdajů (největší jsou asi platby za státní pojištěnce a vyšší než stanovené valorizace penzí). Roli sehrál i obrat od rozpočtové úspornosti k značné laxnosti při řízení nákladů státu. Pokud si chcete udělat představu o tom, za co stát peníze utrácí, přikládám schematické rozdělení těch největším položek.

graf

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama