RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2015 15:28:00

eCall bude v Unii povinný, ale některá auta ho mají už teď

eCall bude v Unii povinný, ale některá auta ho mají už teď

Evropský parlament uzákoňuje povinný systém nouzového volání v nových autech, ale mnohé automobilky ho do svých aut zabudovávají už dnes.

Evropský parlament dnes hlasuje o nařízení, podle něhož nové osobní a lehké užitkové vozy budou muset být od r. 2018 vybaveny samočinným nouzovým voláním eCall. Systém eCall umožňuje v případě dopravní nehody samočinné spojení s tísňovou linkou 112 a operátorům odeslat přesnou polohu automobilu i předběžně určit druh a závažnost havárie. eCall se aktivuje pouze v případě střetu a na tísňovou linku se automaticky odesílají údaje o poloze auta, velikosti vozu, typu paliva a počtu osob na palubě.

Podle odborných odhadů Evropské komise by bezpečnostní systém eCall mohl snížit počet smrtelných nehod v EU o 2500 a také snížit závažnost zranění způsobených při dopravních nehodách díky včasnému upozornění záchranných služeb, a to i v případě, že se posádka vozidla nachází v bezvědomí.

„Povinné uzákonění systému eCall je krokem vpřed, ale je třeba dodat, že mnohé automobilky  jako je BMW, Ford, Peugeot/Citroen či Volvo na evropský předpis nečekají a systémem eCall nebo jemu podobnými technologiemi svá auta vybavují již dnes. Jedná se o doklad toho, že bezpečnosti na silnici je v EU věnována velká pozornost“, komentuje dnešní hlasování v EP europoslanec L. Niedermayer (TOP 09). 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama