RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.04.2019 16:20:31 - Lú

Brexit

Trump kritizuje EU v tom, jak přistupuje k odchodu Británie. To mě nepřekvapuje, ale co když se pak spojí Británie a USA? Nevznikne tu tak tripolární svět? EU-USA+VB-Rusko ještě bych mohl počít muslimské země, ale to je kapitola sama o sobě. Jak bude EU jednat, když se s britskou vládou nedohodne? Má plán B?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.04.2019 12:05:15 - RNDr. Luděk Niedermayer
Dobrý den.

vřelé díky za zajímavý dotaz.  

Chápu, že odchod Velké Británie z unie je už tak dost chaotický a zmatený, že ani zde v Evropském parlamentu často nedokážeme vzít na vědomí všechny politické kotrmelce způsobené brexitem. Během summitu v půlce dubna ale evropští lídři vyšli Británii vstříc, nabídli jí dokonce víc času se s brexitem vypořádat, než o kolik britská premiérka Mayová původně žádala. Británie má nyní čas až do 31.října. Je tedy otázkou, jestli skutečně přístup EU byl tak “brutální” a “tvrdý”, jak ho popisuje americký prezident.  


Jsem matematik a ekonom, a ne odborník na mezinárodní vztahy, ale osobně věřím, že svět není a ani ještě dlouho nebude tri- či bipolárním. Velká Británie má samozřejmě se Spojenými státy speciální vztah již dlouhodobě, přesto nelze tyto skutečnosti vnímat černobíle. Ekonomicky jsme jakožto Evropská unie pro Velkou Británii mnohem strategičtějším a zásadnějším partnerem, než kdy mohou být Spojené státy. Uvědomují si to velmi dobře jak evropské země, tak právě Velká Británie, a mimo jiné i proto se obě strany na summitu dohodly na kompromisu.

  

Tím se dostáváme k vaší druhé otázce. Odklad brexitu byl právě takovým plánem B. Zajistil Britům víc času se připravit a ujasnit si, jakou podobu “rozvodu” vlastně chtějí. Unie určitě využije prostor soustředit se i na jiné důležité otázky, jako jsou volby do Evropského parlamentu, schvalování rozpočtu a další. Jednání mezi Británii a Evropskou unii jsou po celou dobu věcná a smířlivá, a jak jsem psal výše, obě strany mají jednoznačnou motivaci se domluvit k vzájemné spokojenosti.  

Díky moc za zprávu a kdyby přeci jen přetrvávaly nějaké pochybnosti, tak dejte určitě vědět. 


S úctou 


Luděk Niedermayer