RNDr. Miroslav Škaloud

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.11.2013 10:32:34 - marek kalivoda

prohra ODS

Co říkáte jako senátor na volby do sněmovny? A především, co říkáte na výsledek ODS, který po prezidentské volbě potvrdil jen debakl strany? Neberete dotaz jako výsměch, mrzí mě. Poprvé jsem ODS nevolil, protože si myslím, že si to nezasloužila. Myslíte ale, že se strana vzchopí? Kdo by měl být podle vás onen ,,spasitel" ? Nemyslíte, že ANO, pokud nyní uspěje, může ODS z trůnu nadobro sesadit? Jak vlastně vy vnímáte babišovu stranu? předem děkuji za váš názor. Kalivoda

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.02.2014 11:29:32 - RNDr. Miroslav Škaloud

Vážený pane,

Níže jsou odpovědi na Vaše otázky

Co říkáte jako senátor na volby do sněmovny?

Voliči více volili strany, které jim slibovaly to, co chtěli slyšet. A také samozřejmě nevolili ty strany, vůči kterým ztratili důvěru, ať již z důvodů (reálných nebo fiktivních) prohřešků některých jejich členů, tak z důvodů averze vůči vládním stranám (lidé si obvykle vše, s čím jsou nespokojeni, spojují s tím, kdo je zrovna u moci).

A především, co říkáte na výsledek ODS, který po prezidentské volbě potvrdil jen debakl strany?

Výsledek je špatný a měl řadu příčin. Jedná se o dlouhodobě evidované příznaky a skutečnosti, na které jsme příliš nereagovali. Některé ukazují na neschopnost vyrovnat se s různými jevy, jiné jsou jen cenou za vládnutí. Mezi ty nejdůležitější počítám neschopnost vysvětlovat naše postoje a zaujímat stanoviska k aktuálním výhradám. Dále, nechali jsme si vnutit nálepku zlodějů a nálepku strany tolerující zákulisní šedé existence, které se snaží ovlivňovat stranu z povzdálí (což je samozřejmě nepřiměřené zobecnění). Skutečností ale byla neschopnost nebo neochota v řadě případů srozumitelně a rychle reagovat na "obtížně vysvětlitelné jevy“ vnímané veřejností např. jako podezřelá nehospodárnost (např. Promopro) nebo osobní selhání (Kocourek).

Naše neschopnost prosadit v médiích srozumitelné zdůvodnění reforem umožnila, aby reformní opatření vlády interpretovali zejména naši oponenti. Díky tomu se také vůči nositelům reforem vytvořila negativní atmosféra ve společnosti.

Připomínám, že pouze koaliční vláda měla odvahu k ozdravění veřejných financí, nebo k řešení rizika budoucích mizivých důchodů, ke kterým společnost spěje v důsledku negativního demografického vývoje.

Mezi další příčiny propadu patří podle mě skutečnost, že naši voliči jsou citlivější na prohřešky pravicových politiků; občané jsou v ekonomické krizi citlivější na různé aktivity, které z jejich hlediska jsou výstřelkem volených představitelů, zejména pokud nebyly vysvětleny; strach z reforem a obavy z budoucnosti; nejednotnost; atd.

Neberete dotaz jako výsměch, mrzí mě. Poprvé jsem ODS nevolil, protože si myslím, že si to nezasloužila.

Váš sdělení registruji. Budeme se snažit, abychom si zasloužili lepší výsledky. Příčiny propadu si uvědomujeme.

Myslíte ale, že se strana vzchopí?

Domnívám se, že ano. Nové vedení, které jsme se zvolili na posledním kongresu v lednu t.r., na mě dělá dobrý dojem. Změnili jsme také pravidla, která by měla přispět k větší akceschopnosti.

Kdo by měl být podle vás onen ,,spasitel" ?

Pokud máte na mysli někoho, kdo se stane vůdčí osobností v ODS, tak zvolení Petra Fialy do čela ODS byla dobrá volba. Jinak spoléhat se v čemkoli na spasitele není prozíravé. ODS má širokou členskou základnu. Změny, program a vize nebyly nikdy věcí jen jedné osoby.

Nemyslíte, že ANO, pokud nyní uspěje, může ODS z trůnu nadobro sesadit?

ODS na pravici dlouho neměla žádného vážného konkurenta, což možná Vaším jazykem znamenalo trůn na pravici. Poté co se na pravici objevily nové politické subjekty, přišla přirozeně ztráta. Nejsem si ale jist, zda je ANO pravicovou stranou, budoucnost ukáže, kde stojí. Jinak pokud nějaký politický subjekt na pravici dostane více hlasů, beru to jako realitu, s tím, že je zapotřebí se poučit. V budoucnosti se situace může vždy změnit.

Jak vlastně vy vnímáte babišovu stranu?

Jako projekt dobrého organizačního talentu pana Babiše, podpořený slušnými finančními prostředky a který nabídl to, po čem lidé volali.

Řadu let naši oponenti a různí aktivisté vytvářeli prostřednictvím zesilovacího efektu médií iluzi, že koaliční vláda vládla špatně, že když se chce, je možné investovat do všeho možného (silnice, vzdělání, věda, zvýšení platů některých státních zaměstnanců, atd.), aniž by byly k dispozici finanční prostředky (respektive ty se vykouzlí z toho, že se „nebude krást“). Byla vytvářena iluze, že všichni stávající politici kradou, nebo jsou do něčeho zapleteni. Stačilo poté přislíbit tato témata vyřešit a volební výsledky byly na světě. My jsme jim k tomu napomohli tím, že jsme na tento systematický trend nereagovali, dostatečně nevysvětlovali, neargumentovali.

M. Škaloud