RNDr. Mojmír Vlašín

  • SZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2010 14:27:50

Inspekce a zemedělství

Inspekce a zemedělství

O důležitosti inspekce v zemedělství

  Normal 0 21

V dětství nás kantoři tak trochu strašili inspekcí: „Počkejte, až přijde inspektor“. Ve skutečnosti inspektor ve škole kontroloval spíše učitele než žáky, ale na to jsme přišli až mnohem později. Všichni jsme ale chápali, že to ke škole patří. Inspekce kontroluje, jestli je všechno jak má být. Když už to s naším životním prostředím začátkem devadesátých let vypadalo zvlášť bledě, byla zavedena inspekce životního prostředí (ČIŽP). Pracuje tu hůře, tu lépe, ale všichni chápou, že  inspekce být musí.

 

Kritická situace je v zemědělství. Také zde by bylo třeba specializovanou inspekci. „Počkat“, řeknete si, „ takový orgán přeci existuje, jmenuje se Zemědělská a potravinářská inspekce“. Ale chyba lávky, tato inspekce nekontroluje počínání zemědělců, ani těch, co zemědělcům škodí, ale pouze zemědělské produkty. Tato inspekce si trochu fušuje do řemesla s obchodní inspekcí  na druhé straně se nestará o ilegální  zábory zemědělské půdy, o neoprávnění použití pesticidů, zneužití miliardových dotací do zemědělství, přitom více než  polovina území Jihomoravského kraje  je zemědělská půda a mělo by nás zatraceně zajímat, co se na ní děje. Víme to? Já myslím, že  nevíme! A přál bych si, aby to za mne (a za mé daně) hlídala nějaká  inspekce. Mohla by se jmenovat zemědělská inspekce a například  by mohla být zařazena vedle lesnické inspekce do inspektorátů České inspekce životního prostředí ( její potravinářská část pak logicky může   být přičleněna k  inspekci obchodní). Všimněte si že můj návrh neznamená zřízení nové instituce ale naopak redukci !

 

Co by podle mne měla taková inspekce dělat ?  Měla by asi kontrolovat používání chemických látek v zemědělství (jistě znáte případy kdy hynou včely a jako by nikdo za to nemůže), ve spolupráci s veterinární správou  kontrolovat chov hospodářských zvířat (třeba případy s „použitými“ nosnicemi, či vyhladovělými ovcemi), sledovat zda někdo ilegálně nepřevádí zemědělskou půdu do ploch určených k zástavbě (taky víte o supermarketech na „zelené louce“?), zda na zemědělské půdě nevznikají ilegální či pololegální skládky (někdy pod záminkou skládky materiálu) , zda ilegálně neoplocuje pole (nestalo se vám, že vaše cestička končila plotem?),  zda  někdo neznečisťuje půdu (úniky nafty a podobně), zda se každý stará o pole s péčí řádného hospodáře (také máte u vás zarostlé pole lebedou?), zda se nezvyšuje eroze půdy (vidíte často bahno tekoucí po silnici?). Fondy  EU  a jejich správné použití, ty taky je třeba kontrolovat.  A také uniky skleníkových plynů z velkokapacitních chovů zvířat. Myslím že práce by bylo dost.

 

Proč se o tom zmiňuji  ?  Od roku 1927 kdy se začalo s evidncí u nás zmizelo 851 000 ha zemědělské půdy.To je podle mého názoru selhání státní správy ale i samosprávy.  A zdá se že novela zákon zpřísňují zábory do voleb přijata nebude!  Bylo by naivní se domnívat, že bude školství fungovat bez inspekce a stejně tak, že zemědělství inspekci nepotřebuje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama