RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2010 14:26:00

Bezvízový vztah s Ruskem je nutností

Bezvízový vztah s Ruskem je nutností

Rusové jsou důležitým obchodním partnerem a v ČR patří mezi významné investory.

Za významný posun v upevňování vzájemných vztahů označil Evropský parlament na svém zasedání ve Štrasburku nedávný summit EU - Rusko. A to i přesto, že část poslanců vyjádřila značné zklamání nad tím, že se dosud nepodařilo dosáhnout vzájemné dohody o bezvízovém vztahu.

"Ta je přitom v mnoha ohledech velmi důležitá pro další rozvoj vzájemných vztahů," upozorňuje poslanec Evropského parlamentu Pavel Poc (S&D). V případě České republiky jsou Rusové velmi významným obchodním partnerem a patří také mezi významné investory u nás. "Kromě toho ruská klientela je již dlouhodobě velmi důležitá pro české lázně, hlavně Karlovy Vary," konstatuje Poc.

Na druhé straně ale rychlé dohodě o bezvízovém styku zemí EU a Ruska brání nutnost souběžně s vzájemným otevřením hranic dořešit také oboustranné dohody, které by komplexně řešily veškeré možné otázky související s posilováním vzájemných vztahů. Počínaje vzájemnou spoluprací při boji proti organizovanému zločinu a ochranou investic konče.

"Zatímco některé dohody na úrovni EU - Rusko již dávno existují, jiné jsou uzavřeny pouze v rámci vztahů některých členských států s Ruskem," upozorňuje Poc s tím, že urychlené komplexní vyřešení těchto otázek je k oboustrannému prospěchu. To na jednání Evropského parlamentu potvrdil i místopředseda parlamentí frakce S&D Adrian Severin.

"Člověk si musí uvědomit, že nestabilní, zranitelné a vnitřně se snažící se Rusko představuje pro EU problém, zatímco opak představuje stabilitu. Doufám, že Rusko na druhou stranu pochopí, že stabilní sousedství je lepší pro bezpečnost Ruska než by tomu bylo naopak."

Posilování další poslupráce ostatně potvrzují i další vlivní členové této frakce sdružující evropské sociálně demokratické strany v EP. Například Hannes Swoboda, který jasně potvrdil, že vzájemné dohody a jejich dodržování jsou alfou a omegou dalšího rozvoje vzájemné spolupráce. "Rusko je důležitým partnerem, ale musí respektovat dohody. V ohledu na rozhodnutí EU po konfliktu v Gruzii, Rusko nerespektovalo ustanovené dohody," dodal Swoboda.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama