RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.08.2010 17:30:12

Budvar uspěl u Evropského soudního dvora

Budvar uspěl u Evropského soudního dvora

Americký pivovar Anheuser-Busch si nemůže v EU zaregistrovat ochrannou známku Budweiser.

Americký pivovar Anheuser-Busch si nemůže v Evropské unii zaregistrovat ochrannou známku Budweiser. Rozhodl tak včera Soudní dvůr Evropské unie který neuznal nároky koncernu, protože právo na stejnou značku v některých státech EU má již jeho český konkurent Budějovický Budvar.

O registraci označení Budweiser pro své pivo požádali Američané úřad pro harmonizaci na vnitřním trhu v roce 1996 poté, co firmu převzal belgický Inbev. Úřad ale této žádosti nevyhověl a tak celý spor směřoval na stůl evropské justice.

Oba pivovary přitom o značku vzájemně bojují již více než sto let. V sourhnu je úspěšnější český pivovar, který z již ukončených 115 soudních sporů zvítězil v plných 82 případech. A to i přesto, že jeho americký konkurent byl založen již roku 1876, tedy o plných 19 let dříve než český pivovar. Ten ale argumentuje přímou návazností na takzvané právo várečné poskytnuté Jihočechům již králem Přemyslem Otakarem II. roku 1265.

Na evropském trhu má nyní Budějovický Budvar registrovanou ochrannou známku v devatenácti státech, zatímco Američané v 23 zemích. Pokud by přitom se svou žádostí uspěli, pro český pivovar by to znamenalo nový kolotoč soudních sporů, především v zemích jako je Německo, kde má dnes výhradní postavení.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama