RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2011 11:19:07

Český pacient radí EU jak na rakovinu

Český pacient radí EU jak na rakovinu

Přežil rakovinu, teď navrhuje zřídit Evropskou agenturu pro onkologický výzkum. Odborníci nápad vítají. Inspirací byla deklarace europoslance Pavla Poce.

Český pacient Pavel Sobotka z Brna možná našel cestu jak financovat enormně nákladný výzkum rakoviny v zemích EU. Navrhuje zřídit evropskou agenturu pro její výzkum.

Iniciativa, prezentovaná na dnešním jednání eurokomisaře Dalliho, europoslanců, představitelů členských států a expertů v Bruselu o problematice nedostatečného boje proti rakovině tlustého střeva a konečníku (CRC), se přitom setkala se značný ohlasem. A to jak ze strany odborné veřejnosti, tak samotných politiků.

Navrhovaná agentura by měla především centralizovat finance určené pro nonprofitní výzkum, a zároveň by sloužila k lepšímu propojení akademických i dalších pracovišť zabývajících se danou problematikou. Výzkum rakoviny, a vývoj léků proti ní, dlouhodobě patří k velmi nákladným projektům a zcela běžně se stává, že více pracovišť pracuje v podstatě na stejné věci místo toho, aby se doplňovaly.

"Evropa ale musí spolupracovat a ne se duplikovat," říká Sobotka, kterého k nápadu přivedly dvě věci. Tou první je osobní zkušenost. Sám překonal CRC, a vážný boj s nemocí svádí i další člen jeho rodiny. Druhým impulsem byla nedávná deklarace českého europoslance Pavla Poce (S&D). Tomu se podařilo prosadit, aby Evropský parlament vyzval členské státy k větší iniciativě na poli boje proti CRC, především v oblasti prevence.

"Tato deklarace mi přišla jako dobrý základ, na kterém už se dá něco dělat," konstatuje Sobotka s tím, že i to byl důvod, proč se z vlastní iniciativy obrátil na poslance Evropského parlamentu Poce s návrhem na společný postup. Vznik Evropské agentury pro onkologický výzkum totiž bude obnášet celou řadu úskalí. Už jen zřízení takové instituce bude trvat několika let, a samotný výzkum spolyká miliardy eur.

"Je ale třeba definovat odvážné cíle, které jsou z dnešního pohledu možná až nedosažitelné. Musíme nalézt způsob, jak rakovině předcházet, ne ji řešit až vypukne. Když se dokážeme spojit, abychom prozkoumávali vesmír, tak nevidím jediný důvod, proč se nespojit i v boji proti rakovině," řekl v průběhu jednání Sobotka.

Iniciativa českého pacienta přitom má poměrně velkou naději na úspěch. Zdaleka nejde o snový zámek, jak by se mohlo na první pohled zdát. Sobotka má totiž osobní profesní zkušenosti s evropskými agenturami, především s ESA, zabývající se oblastí podpory výzkumu vesmíru.

Na podporu myšlenky Pavla Sobotky se navíc staví jak odborníci, tak politická reprezentace.  "Je to rozhodně vynikající nápad," zhodnotil iniciativu například profesor Julius Špičák, přední český specialista z pražského IKEM. A podpořit se jí chystá také europoslanec Poc.

"Rád bych samozřejmě viděl, kdyby taková agentura byla umístěna v České republice. Odborné i kapacitní předpoklady pro to rozhodně máme," dodává Poc s odkazem na vysokou kvalitu českých onkologických pracovišť.

Iniciativa vzniku Evropské agentury pro onkologický výzkum byla prezentována na dnešní Konferenci - Rakovina tlustého střeva a konečníku, kterou v Bruselu uspořádal europoslanec Pavel Poc. Jednání se, mimo jiné, zúčastnil také John Dalli, Evropský komisař pro zdraví a spotřebitelskou politiku, Jo Leinen, předseda výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin, Reinhold Stockbrügger z Evropské Gastroenterologické Federace a další.

Cílem konference bylo definovat nejbližší kroky které je nutné v rámci Evropské unie učinit ke snížení výskytu CRC na základě deklarace Pavla Poce č. 68/2010 jíž přijal Evropský parlament v závěru loňského roku.

Jak se účastníci shodli, mezi první z nich patří posílení koordinace a sdílení informací o nejlepších ověřených metodách léčby rakoviny. Dále zavedení osvětových kampaní na poli životního stylu a stravovaní i na poli prevence rakoviny. K dalším prezentovaným myšlenkám pak patřilo také snížení věku, ve kterém začínají být hrazena pojišťovnami preventivní vyšetření.

Rakovina tlustého střeva a konečníku, kterou se konference zabývala, přitom patří mezi největší problémy českého zdravotnictví. Ročně na ni u nás onemocní kolem osmi tisíc lidí, a zhruba pět tisíc zemře. V tomto směru je Česká republika nejpostiženější zemí světa. V celé Evropské unii na CRC zemře každoročně na 200 tisíc lidí.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama