RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.11.2018 12:55:24

Chceme Evropu, která stojí za lidmi. Dejme jí nástroje, které k tomu potřebuje

Chceme Evropu, která stojí za lidmi. Dejme jí nástroje, které k tomu potřebuje

Z projevu kancléřky Merkelové na plenárním shromáždění Evropského parlamentu by člověk snadno nabyl dojmu, že jí jde o silnou a akceschopnou Evropu, která nabízí řešení tam, kde jsou na to členské státy samy krátké.

Jak potom chápat tlak, který zástupci členských zemí v Radě vyvíjejí na to, aby budoucí dlouhodobý rozpočet Evropské unie pro období 2021–2027 byl co nejnižší. Jeho výsledkem byl koneckonců už samotný návrh Komise počítající s pouhými 1,08 % evropského HND. Ty mají ufinancovat vše od zemědělské politiky, koheze, výzkumu, vzdělávání, zahraniční politiky, apod., a to ve 27 zemích.

Evropská unie se nachází v historickém momentu. Nejen z důvodu Brexitu, ale zejména proto, že začíná docházet k parlamentnímu vyjednávání o podobě jejích politik. Začínají se formovat odpovědi na to, s jak velkou mírou kohezního spolufinancování bude moci počítat region Severozápad, jestli se jihomoravští zemědělci budou muset obávat z povinného zastropování, nebo jestli se naši vědci z Akademie věd budou moci radovat z lepšího přístupu k evropským financím.

Zatímco Rada, tedy evropští ministři financí, neumí nic jiného než škrtat, Evropský parlament zaujal zodpovědné stanovisko.  Výsledkem hlasování potvrdil, že nedá dopustit zásahům, které by měly přímý a negativní vliv na občany a prostředí, ve kterém žijeme.  Konkrétně jsme schválili zvýšení prostředků Evropského sociálního fondu o 17 miliard eur, zamezení škrtu Kohezního fondu s neakceptovatelnou výší 45 %, větší podporu malých a středních podniků, zdvojnásobení prostředků výzkumného programu Horizon Europe i programu na ochranu životního prostředí LIFE a ztrojnásobení velikosti studentského programu Erasmus+.

Pro Česko je důležité, že Parlament odsouhlasil i zachování stejné výše prostředků pro zemědělskou a regionální politiku, jako i v tomto období. Jestli chceme silnou a zdravou Evropu, která stojí za lidmi, musíme jí dát nástroje, které k tomu potřebuje.

Pavel Poc

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama