RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.03.2010 18:39:28

Chybí koordinace v civilní ochraně

Chybí koordinace v civilní ochraně

Bílá kniha EK o přizpůsobování se změnám klimatu bude řešit i bezpečnost

Brusel, 25. března 2010 - Nová verze takzvané Bílé knihy Evropské komise týkající se přizpůsobení změnám klimatu bude zahrnovat také otázku národních systémů civilní ochrany. Aby se kniha zabývala i tímto tématem odsouhlasil na návrh poslance Pavla Poce (ČSSD) Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu (ENVI).

“Evropská komise by se měla aktivně zabývat systémem civilní ochrany v jednotlivých členských státech,” zdůvodňuje Poc svůj návrh. Změny klimatu s sebou přinášejí řadu problémů týkajících se například zvýšené míry abnormálních klimatických jevů, jejichž důsledkem jsou, vedle rozsáhlých škod na majetku, také rizika pro životy občanů členských států. A to jak formou přímého bezpečnostního ohrožení, tak například i zvýšením rozsahu přenosu některých chorob a podobně.

“Ne na všechna tato rizika ale jsou jednotlivé národní systémy civilní ochrany připraveny. A chybí i širší koordinace mezi těmito systémy v rámci členských států unie. Ve chvíli, kdy se ale tato problematika oficiálně zařadí do Bílé knihy, bude se jí muset Evropská komise zabývat a navrhnout nějaký způsob řešení,” říká europoslanec.

Zdaleka přitom nejde jen o “běžnou” civilní ochranu. V souvislosti se změnami klimatu totiž  už v roce 1990 Mezinárodní klimatický panel (IPCC) upozornil, že největším dopadem klimatických změn bude migrace. V souvislosti s erozí pobřežíních pásů a záplavami se očekává migrace až 200 milionů takzvaných klimatických uprchlíků.

"Pokusili jsme se proto do Bílé knihy začlenit i to, co mnozí v Evropském parlamentu neradi slyší, tedy že klimatické změny s sebou nesou i bezpečnostní rizika v tomto směru. Bohužel se nám povedlo prosadit pouze část návrhu o přípravě vnitrostátních systémů civilní ochrany,” říká Poc. A to i přesto, že migrace bude mít řadu bezpečnostních důsledků. Konkurence o zdroje s místním obyvatelstvem může vést k občanským nepokojům. Migranti mohou být nositeli závažných chorob.

“Absorpční schopnost solidárních systémů a infrastruktury obecně se může významně snížit, případně selhat. Řešením je pouze včasné pochopení a posouzení těchto rizik a vypracování plánů a příprava prostředků k jejich řešení. Řešení v tomto případě neleží pouze v oblasti zdravotnictví nebo infrastruktury ale také v oblasti bezpečnosti a obrany, a to jak vnější, tak vnitřní,” upozorňuje Poc s tím, že rozšířené popírání těchto rizik hrozí nejzávažnějšími důsledky ze všech potenciálních dopadů klimatických změn. Bílá kniha by tato rizika měla již v této fázi plně anticipovat.

Bílá kniha Evropské komise nazvaná „Přizpůsobení se změně klimatu: směřování k evropskému akčnímu rámci“ byla v první verzi přijata v roce 2009. Jde v současné době o celkově již 33 bílou knihu vydanou komisí.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama