RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2010 11:47:58

EU se dohodla s Austrálií na podmínkách dovozu vín

EU se dohodla s Austrálií na podmínkách dovozu vín

Od 1. září vstoupila v platnost nová dohoda mezi Evropskou unií a Austrálií, která se týká importu australských vín do zemí EU.

Dohoda se týká hlavně používání geografických indikací a tradičních označení, které by mohly být pro spotřebitele v Evropské unii matoucí. Do 12 měsíců by se tak australská vína, která jsou v Evropě stále oblíbenější, neměla označovat geografickými názvy jako jsou Burgundy, Champain nebo Port, které odkazují na tradiční evropské vinařské oblasti. Podobně by do roka už vína z Austrálie neměla obsahovat při dovozu do Evropské unie názvy tradičních evropských označení, jako je Claret a podobně.

Vzájemné dohoda by měla být prospěšná pro obě strany. Pro Austrálii představuje evropský trh v oblasti vína největšího odběratelem. Do Evropské unie putuje asi 40 procent veškerého vývozu australského vína. Jenže právě používání tradičních označení, které je historicky spjato s evropským vinařstvím, odporovalo zásadám Evropské unie , která se snaží detailně a jednoznačně informovat spotřebitele o původu a druhu zboží, které si kupuje.

"I když jsou australská vína velmi kvalitní a je dobré, když evropští spotřebitelé mohou práci vinařů u protinožců ochutnat, je zavádějící, když si pod označení burgundské víno koupí víno, vyrobené z hroznů rostoucích pod australským sluncem," podotkl europoslanec Pavel Poc.

Vzájemná dohoda upravuje i konkrétní způsoby přípravy vína zavazuje strany, aby o postupech výroby dostatečně informovaly. Podle serveru Bussinessinfo.cz představuje import australských vín plných 27 procent celkového dovozu vína do Evropské unie. Velmi odlišné podmínky pěstování a úpravy vína při používání tradičních evropských označení by ale byly pro spotřebitele velmi matoucí. "Konec konců Tokaj, který není ze Slovenska nebo z Maďarska ale z Austrálie, bude určitě jiné víno. I v Česku občas říkáme šampaňské, ale kdo rozumí vínu, ví, že v naprosté většině se mluví o sektu, který má jiný výrobní postup a tím pádem i jiný charakter," dodal Poc.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama