RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.09.2010 15:21:00

Evropa opomíjí boj s rakovinou

Evropa opomíjí boj s rakovinou

200 000 úmrtí v EU ročně je dostatečný důvod k intenzivnímu řešení jejich příčin.

Členské státy Evropské unie musí razantněji podpořit preventivní programy boje s rakovinou tlustého střeva a konečníku (CRC). Vyplývá to z dnešního slyšení odborníků na toto onemocnění a poslanců v Evropském parlamentu, které inicioval český europoslanec Pavel Poc (S&D).

"200 000 úmrtí v Evropské unii ročně je dostatečný důvod se intenzivně zabývat jejich příčinou - rakovinou konečníku a tlustého střeva," říká Poc, který kritizuje členské státy za nedostatečnou iniciativu v této oblasti.

Zatímco preventivní programy proti rakovině prsu a některým dalším druhům jsou zcela běžné, v tomto směru členské státy značně zaostávají. "Na jednu stranu ze všech stran slyšíme, jak chybí prostředky na zdravotnickou péči, která je stále víc a víc nákladná. Přitom preventivní opatření a včasná diagnostika mohou zachránit nejen tisíce lidských životů, ale také ušetřit miliony vynakládané na následnou, a často zcela zbytečnou, léčbu," konstatuje Poc.

Přitom nemusí jít o nijak nákladné kroky. Jak potvrdil v průběhu dnešního bruselského slyšení Calm O´Morain, irský lékař a president United European Gastroenterology Federation (UEGF), stačí se zaměřit na změnu životního stylu.

"Boj s CRC začíná u boje s obezitou, nedostatkem pohybu, kouřením a alkoholem.  Tudíž včasná adaptace zdravého životního stylu v raném věku je klíčem ke zdravější populaci. Bohužel toto bylo jen zřídka bráno v potaz politickými činiteli a tak to představuje jeden z nejdůležitějších bodů boje s CRC," upozorňuje O´Morain.

Přímým výstupem dnešního slyšení je také písemné prohlášení, které chce poslanec Poc podat počátkem příštího týdne. Pokud se k němu do tří měsíců připojí alespoň 369 poslanců Evropského parlamentu, budou na jeho základě vyzvány členské státy i Evropská komise k větší aktivitě v oblasti prevence těchto onemocnění.

Podle europoslance Poce by se ale jeho kolegové do diskuse o CRC měli zapojit. "Rakovina je problémem který nemá žádnou politickou orientaci. Nevybírá si mezi muži ani ženami. Jen na ni v poslední době umírá zbytečně moc lidí. A my, ačkoliv tomu můžeme snadno zabránit, ve skutečnosti děláme jen velmi málo."

To potvrzují i fakta. V doporučení Rady Evropské unie zabývajícím se screeningem rakoviny z roku 2003 (2003/878/ES) se uvádí, že je nezbytné zavést standardizované screeningové programy rakoviny prsu, prostaty a rakoviny konečníku a tlustého střeva napříč EU, aby se zajistila včasná detekce těchto onemocnění. Přes tato doporučení, screeningové programy rakoviny konečníku a tlustého střeva byly adoptovány v členských státech EU nejméně.

"U nás je v tomto směru nejviditelnější nedávná televizní kampaň známých osobnosti, a letošní tour pořádaná Nadací Vize 97 a sdružením OnkoMaják. I to je ale zoufale málo," dodává Poc s tím, že řada českých občanů tak ani neví, že každý Čech od 50 do 54 let má nárok jednou ročně na bezplatné vyšetření na krvácení do stolice, které může zdarma podstoupit i v pozdějším věku vždy jednou za dva roky. Od 55 let pak má také nárok podstoupit na speciálních akreditovaných pracovištích jednou za deset let primární preventivní kolonoskopií.

Kromě Poce se k prohlášení již připojila řada významných osobností napříč politickými fakcemi v Evropském parlamentu, jako je například Jo Leinen, Frieda Brepoels, Cristian Silviu Buşoi nebo bývalý předseda slovinské vlády Alojz Peterle.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama