RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2010 13:48:13

Evropská komise se chová arogantně

Evropská komise se chová arogantně

Evropská komise zřejmě nepokládá porušování hraničního kodexu za problém

Namátkové kontroly bavorské policie v německém pohraničí se staly problémem pro mnohé Čechy cestující přes česko-německou hranici. Na nadměrné zastavování, obzvláště neoznačenými policejními auty a policisty v civilu opakovaně upozorňoval europoslanec RNDr. Pavel Poc. Ten také položil Evropské komisi otázku zařazenou do dílčího zasedání v dubnu 2010, ve které upozorňuje na dlouhodobé porušování pravidel Schengenského hraničního kodexu Německem.

Pavel Poc je znepokojen tím, že Komise nepředložila Evropskému parlamentu zprávu hodnotící provádění ustanovení kapitoly III Kodexu týkající se vnitřní hranice do října 2009, jak měla. Komise na zprávě teprve pracuje. V odpovědi slibuje, že zpráva bude obsahovat všechna ustanovení týkající se vnitřních hranic, včetně odstranění překážek provozu na silničních přechodech, dočasné obnovení ochrany vnitřních hranic a zkušenosti, které v souvislosti s uplatňováním těchto ustanovení nastaly.

Na otázky, kdy Komise předloží tuto zprávu, jak hodnotí její výsledky a zda podporují tyto výsledky případnou úpravu článku 21 Kodexu ve smyslu dalšího upřesnění podmínek, za kterých jsou policejní kontroly v příhraničí přípustné, Komise neodpověděla.

Zaslanou odpověď Komise tak pokládá Pavel Poc za zcela neuspokojivou. "Vyplývá z ní, že Komise toto nepokládá za problém. Myslím, že jde o krátkozraké uvažování a zcela nesprávný přístup. Evropská unie je nyní v období, kdy budou převládat odstředivé tendence, další integrace a sama podstata EU je často zpochybňována. Přispívat k tomu zbytečnou nečinností a arogantní povýšeností je zhoubné," říká Poc, který kritizuje celkově i přístup komisařky pro vnitřní záležitosti Cecilie Malmströmové.

"Takový přístup je pro Malmströmovou typický a nemyslím, že bychom se u další jí určené otázky, která se týká kanadské vízové povinnosti pro české občany dočkali něčeho jiného. Pro dokreslení portrétu této pravicové komisařky je třeba uvést, že to byla právě ona, která ještě jako ministryně pro evropské záležitosti Švédského království vyjednala pro EU nevýhodnou dohodu s USA o předávání bankovních údajů, kterou nakonec Evropský parlament odmítl jako zcela nepřijatelnou", dodává Pavel Poc s tím, že se v Evropském parlamentu bude dalším vývojem porušování pravidel Schengenského hraničního kodexu a kanadské vízové povinnosti podrobně zabývat i nadále.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama