RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2010 15:36:00

Evropská rada přiznala problém v jednání s USA

Evropská rada přiznala problém v jednání s USA

Jednání o předávání bankovních dat v boji proti terorismu bude znovu otevřeno.

Dva týdny poté co komisařka Malmström prohlásila vyjednávání za ukončená tak bude jednání s USA o předávání bankovních dat v boji proti terorismu znovu otevřeno. Evropská rada totiž přiznala že připomínky evropských sociálních demokratů k dohodě jsou oprávněné.

"Tak, jak byla dohoda ze strany eurokomisařky připravena, byla v mnoha ohledech nevýhodná pro občany Evropské unie," říká český europoslanec Pavel Poc (S&D), který byl jedním z kritiků navrženého dokumentu. Tomu vadila, stejně jako mnohým z dalších poslanců, především nedostatečná možnost kontroly nakládání s údaji ze strany evropských orgánů. "Navíc nový draft dohody umožní dobu udržování těchto údajů na pět let, nebo pouze na dobu pátrání, což považuji také za velmi důležité."

Rozhodnutí Rady Evropy je přitom zlomové. Je to vůbec poprvé, co bude znovu otevřeno již dokončené vyjednávání mezi Evropskou unií a USA. "Což je jen dalším potvrzením rostoucí úlohy i kreditu Evropského parlamentu," dodává Poc.

S výsledkem je spokojena také europoslankyně a zpravodajka pro SWIFT Birgit Sippel (S&D). "V květnu, během zasedání Rady, naše frakce předložila požadavek na opravdový dohled EU při extrakci dat a jejich zpracování. Nechtěli jsme, aby byl Evropský personál pouze přítomen. Nyní jsme obdrželi záruku, že naši lidé budou na stejné úrovni jako američtí úředníci a přímo zapojeni do dohledu na používání dat. Toto je obrovský úspěch pro evropské občany a pro naší frakci."

Více informací k dané problematice v článku Europoslanci kritizují dohodu s USA z 23. června.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama