reklama

RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.02.2010 16:00:00

Evropská unie odmítla podporu elektromobilů

Evropská unie odmítla podporu elektromobilů

Evropská unie při sobotním jednání ministrů průmyslu členských států odmítla možnost plošné podpory výroby elektromobilů. Tu prosazovali především Francouzi, Španělé a Portugalsko.

Důvodem odmítnutí byl názor, že by se neměla podporovat pouze jedna ekologická technologie na úkor jiných. Takové bylo, mimo jiné, i stanovisko České republiky, které na jednání prezentoval náměstek ministra průmyslu Martin Tlapa.

Pohled odborné i laické veřejnosti na elektromobily je obecně poměrně rozporuplný. Podle některých expertů by sice měly do roku 2020 tvořit až pětinu evropského trhu s automobily, mnozí ale přesto podporují spíše zavádění hybridních automoblů a jejich postupné nahrazování jinými technologiemi, jako jsou například vodíkové palivové články.

Jak uvedl server Euroskop.cz, některé ekologické organizace  jako jsou Friends of the Earth naopak upozorňují, že masivní zavedení elektromobilů povede naopak ke zvyšování spotřeby pohonných hmot i emisí oxidu uhličitého v EU. Důvodem je skutečnost, že proud pro tato vozidla by často produkovaly uhelné elektrárny, které patří dlouhodobě mezi největší znečišťovatele životního prostředí v Evropě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama