RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2010 16:10:00

Evropu ohrožuje závislost na americké produkci

Evropu ohrožuje závislost na americké produkci

Evropské unii hrozí masivní závislost na amerických bílkovinných plodinách.

Do zemí EU se dováží zhruba 70 % bílkovinných plodin, a to převážně z USA, Brazílie a Argentiny. Na těchto importech je tvrdě závislá celá evropská živočišná výroba a jakýkoliv výkyv v dovozech má zásadní vliv na ceny její produkce. V krajním případě by tato závislost mohla vést až ke zhroucení části evropského potravinového trhu.

"To je samozřejmě ten nejčernější možný scénář, ale naše absolutní závislost na dovozu je skutečností," upozorňuje český poslanec Evropského parlamentu Pavel Poc (S&D). Jde o následek historických dohod, podle kterých EU v rámci smlouvy GATT z roku 1992 souhlasila s bezcelními dovozy bílkovinných plodin a olejnin do EU výměnou za ochranu vlastní obilnářské produkce.

"To má ale zcela zásadní dopady na hospodaření v celé Evropě," upozorňuje Poc na fakt, že v důsledku této situace se až 20 milionů hektarů zemědělských ploch "přeneslo" mimo Evropu. Důsledkem bylo na jedné straně například odlesňování pralesů kvůli získání pěstebních ploch v jižní Americe a drtivý dopad na tamní biodiverzitu. Na straně druhé se v Evropě opustily různé pěstební plochy které se postupně přeměnily na louky a pastviny.

"Typickým příkladem jsou třeba horské oblasti v České republice, kde o pole člověk již téměř nezavadí," říká europoslanec Poc s tím, že skot na tamních pastvinách pak je, paradoxně, dokrmovaný často právě bílkovinnými krmivy dováženými z opačné strany Atlantiku.

Problém je navíc o to hlubší, čím déle přetrvává. Dnes se tak do zemí EU dováží již kolem 45 milionů tun bílkovinných plodin. "A u zemědělců v Evropě postupně mizí vědomosti o postupech nezbytných pro produkci těchto plodin, o agrotechnických lhůtách a podobně. Stačí aby se vyměnila ještě jedna generace zemědělců, a pomalu nikdo v Evropě už nebude vědět jak pěstovat fazole, hrách nebo čočku."

Nejde přitom jen o samotný dopad na zemědělství. Tyto změny mají také významný vliv na evropský ekosystém. A to nejen z hlediska biologické rozmanitosti zemědělství. Pěstování těchto plodin má i další pozitivní vlivy na krajinu. "Například pěstování luštěnin nebo jetelotravních směsí má i vliv na snižování odplavování živin z půdy, především pokud jde o nitráty a fosfáty, a tím pádem i menší znečišťování vod. Nemluvě o snižování potřeby umělého zavlažování proti jiným plodinám," konstatuje český europoslanec.

Jak upozorňují mnozí odborníci, prvním krokem jak by Evropa mohla současnou situaci řešit, je především snížením spotřeby živočišných bílkovin. Právě živočišná výroba je největším spotřebitelem dovážených rostlinných bílkovin. Evropa by si tím navíc pomohla i z hlediska zdraví své populace.

"Je prokázané, že nadměrná spotřeba masa vede k celé řadě takzvaných civilizační chorob, včetně rakoviny. Omezení spotřeby masa není žádný návrat do středověku. Je to pouze návrat k normálnímu stravování," konstatuje Poc.

Podle něho by dalším krokem mělo být citlivější plánování zemědělské politiky jak na unijní úrovni, tak pokud jde o jednotlivé členské státy. "Postupný návrat k původnímu a rozmanitému zamědělství je pro Evropu žádoucí a to jak z hlediska zdraví obyvatel, tak pokud jde o biodiverzitu," upozorňuje Poc na skutečnost, že... "Dnes většina obyvatel kontinentu již vůbec nekonzumuje řadu zdraví prospěšných plodin jako je například cizrna, a místo toho ji na polích nahrazují nesmyslné monokulturní lány energetických plodin."

Za určitých okolností pak Poc připouští i možnost využití živočišných bílkovin. "Pokud by ale vůbec mělo být někdy připuštěno využití  živočišných bílkovin pro výkrm prasat nebo drůbeže, pak jedině za podmínky že vždy půjde výhradně o bílkoviny původem z jiného druhu zvířete. Používání rybí moučky ke krmení zvířat je vyložené plýtvání a vede to jen a jen k plundrování oceánů a moří," dodává český poslanec Evropského parlamentu Pavel Poc.

Foto v perexu: Plantáže soji v Bolívii. Autor: CIAT - International Center for Tropical Agriculture
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama