reklama

RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.04.2010 8:11:00

Hospodářský růst České republiky bude nižší

Hospodářský růst České republiky bude nižší

Nižší úroveň ekonomického růstu než předpokládaly původní odhady prognózuje na letošní rok novým členským státům Evropské unie Světová banka.

Podle ní se nejrychleji bude zlepšovat situace v Polsku, zatímco u nás růst nepřesáhne 1,3 procenta.

Loňské oslabení v České republice přitom bylo ve výši 4,2 procenta. Podle Světové banky tak hospodářská úroveň nových členských států nedosáhne urovně před krizí dříve než v roce 2011. Obdbně jako my pak na tom budou letos také Slováci. Tamní ekonomika se totiž loni propadla o 4,7 procenta, letošní růst je pak odhadován na 1,9 procenta.

Zatímco ekonomika poroste, negativní vývoj se naopak očekává v oblasti zaměstnanosti. Podle odhadu banky letos poroste v celé Evropské unii počet lidí bez práce. Firmy navíc, i přes růstové ukazatele, budou vyčkávat s přijmáním nových pracovníků do doby úplné stabilizace ekonomiky. Na negativním trendu v oblasti zaměstnanosti se navíc projeví také některé vládní kroky směřující k ozdravení veřejných financí, což se týká i České republiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama