RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2018 21:32:00

Jsme na straně spotřebitele, ne na straně průmyslu

Jsme na straně spotřebitele, ne na straně průmyslu

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) dnes přijal zprávu k nařízení o transparentnosti a udržitelnosti hodnocení rizika ze strany EU v potravinovém řetězci, jejímž stínovým zpravodajem je i europoslanec Pavel Poc.

„Dnes jsme ve výboru vyhráli jednu z bitev o větší transparentnost schvalování pesticidů, GMOs, potravinářských aditiv, barviv a dalších látek, které přijímáme v potravě. I přes odpor pravicových kolegů z Evropské lidové strany (EPP) jsme ve výboru ENVI prosadili včasné zveřejňování dat zaslaných průmyslem, což umožní jejich verifikaci nezávislými vědci a omezení podvodných praktik, jako je kupování příznivých výsledků či zatajování studií. Rovněž se nám podařilo zajistit, že  nebude omezen současný přístup veřejnosti k environmentálním informacím na vyžádání. Veřejnost nad rámec toho bude těžit ze systematického zveřejňování informací ze strany Evropského úřadu pro bezpečnost potravin. Pro naše občany to znamená hned několik věcí. Dnes jsme dali jasně najevo, že nasloucháme jejich prosbám, a že se klaníme na jejich stranu, a ne na stranu průmyslu,“ říká Pavel Poc.

“V dnešním světě, kde jsou bohužel hnacím motorem všeho peníze, je jedinou nadějí pro občany mít natolik robustní systém autorizací, že systém sám bude dostatečně odolný proti ovlivnění rozhodovacích procesů zvenčí a pokud k němu dojde, bude snadno odhaleno a napraveno. Dnešní vítězství je beze sporu krokem vpřed větší transparentnosti a tedy i bezpečnosti potravin.”

Po hlasování ve výboru bude následovat prosincové hlasování na plenárním zasedání ve Štrasburku a trialog s Radou EU a Evropskou komisí. V prosinci proběhne také hlasování o závěrečné zprávě Výboru pro autorizaci pesticidů (PEST), která by měla dnešní výsledek výboru ENVI vzít do úvahy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama