RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2010 10:54:10

K solární energii

K solární energii

Spekulace ohledně solární energie neustávají.

Firmy přestaly vydávat povolení k připojování nových solárních zdrojů do sítě. Kolik jich ale dosud povolili nikdo přesně neví. Číslo osciluje mezi 250 až 6,5 tisíci MW.

Kolik bude v České republice fotovoltaických elektráren? Nikdo neví. Ještě koncem loňského roku mělo, podle údajů České přenosové soustavy (ČEPS) jít během letošního roku o výkon zhruba  250 MW. Počátkem tohoto roku ale Energetický regulační úřad informoval o čísle o řád vyšším. Aby čísel nebylo málo, Energetický ústav Brno v zápětí zveřejnil, že by mělo ve skutečnosti jít až o 3,5 tisíc MW, a následný průzkum ČEPS došel dokonce k číslu 6,5 tisíce megawatt.

Pokud by se ukázalo, že poslední uvedené číslo je skutečné, české energetické firmy by tak v uplynulých měsících vydaly povolení na stavbu solárních elektráren s výkonem až tří Jaderných elektráren Temelín. To by velmi zkomplikovalo nejen snahu státu o omezení podpory alternativních zdrojů energie, ale mohlo také, v případě skutečné realizace tak velkého objemu nových zdrojů,přinést zásadní hrozbu pro celou přenosovou soustavu. Za stávající situace, kdy byl vydán stopstav na vydávání nových povolenek, tak navíc, podle odborníků z oboru, vzniká prostor pro spekulace s již povolenými projekty.

"Potíže s fotovoltaickými zdroji v ČR jsou příkladem neuváženého postupu státní správy "pro dobrou věc". Nesmyslná dotační politika výkupních cen energie vyvolala v tržním prostředí vlnu investorského zájmu, která přavážila možnosti přenosové soustavy. Na vině není jediná instituce, jako třeba ČEPS, nebo Ministerstvo životního prostředí a podobně. Jde o systémovou chybu, opatření, při jehož zavedení nikdo příliš nepřemýšlel. Následky pocítíme všichni v ceně elektřiny, přenosová soustava v přetížení. A budou to následky dlouhodobé."

RNDr. Pavel Poc, poslanec Evropského parlamentu za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama