RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2018 17:41:00

Když jsem poprvé podal námitku proti autorizaci glyfosátu...

Když jsem poprvé podal námitku proti autorizaci glyfosátu...

Když jsem v roce 2015 poprvé podal parlamentní námitku proti návrhu Evropské komise povolit používání glyfosátu na dalších 15 let, všichni si klepali na čelo a říkali, že je to nemožné.

 Jenže Evropský parlament ji tehdy schválil a glyfosát musel být znovu přezkoumán.
"O dva roky později Evropská parlament schválil můj návrh rezoluce o ukončení používání této látky v EU do roku 2022 a neprodlené zavedení opatření k omezení rizik. Zemědělské velmoci jako Francie, Německo, Nizozemsko nebo Itálie, a nyní i Česká republika plánují radikální omezení nebo dokonce postupný zákaz tohoto přípravku proti plevelům“, říká Pavel Poc.

Ministr zemědělství Miroslav Toman podle informací z ministerstva v minulém týdnu podepsal změnu pravidel používání glyfosátu. Od nového roku zemědělci nebudou moci používat přípravky obsahující glyfosát k vysušování některých plodin před sklizní. Zákaz se bude týkat i plošné aplikace těchto přípravků. Ministerstvo dnes avizovalo, že další kroky k omezení glyfosátu budou následovat.

Podle Pavla Poce sice bude nějakou dobu trvat, než zbavíme zemědělství návyku na přípravky s glyfosátem, jdeme ale jednoznačně správným směrem. „Již dříve museli výrobci stáhnout lživé tvrzení, že glyfosát nezanechává zbytky v půdě a letos přelomový výrok soudu v USA uznal, že glyfosát způsobuje rakovinu, a že o této skutečnosti výrobce – společnost Monsanto – dlouhé roky věděl."

„Podporuji a rozhodnutím ministra Miroslava Tomana (ČSSD), který dnes navrhnul výrazně omezit používání glyfosátu a zákaz jeho plošnou aplikaci. A ačkoli jsou někteří zemědělci proti, je to šance ozdravit českou půdu i podpořit inovace v zemědělském sektoru," říká Pavel Poc.

RNDr. Pavel Poc (ČSSD) je místopředsedou Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin v Evropském parlamentu. Je rovněž koordinátorem evropských sociálních demokratů ve speciálním Výboru pro pesticidy, který byl na jeho popud ustanoven.

Poc v roce 2015 zablokoval návrh schválení glyfosátu na dalších 15 let a v roce 2017 prosadil rezoluci Evropského parlamentu, která požaduje ukončení používání této látky do roku 2022. Aktuálně Evropský parlament přijal jeho zprávu o schválení přípravků na ochranu rostlin v EU, kde poukázal na velké problémy, se kterými se celý systém potýká.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama