reklama

RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.03.2010 8:16:00

Mateřská by mohla být až dvacet týdnů za 100% mzdy

Mateřská by mohla být až dvacet týdnů za 100% mzdy

Minimální délka a výše mateřské by se v členských státech Evropské unie mohla srovnat na 14 až 20 měsíců po které bude matka pobírat 100 procent mzdy.

O návrhu nového předpisu bude jednat Evropský parlament už v květnu na svém zasedání ve Štrasburku.

"Jde o reakci na velmi rozdílné legisativní předpisy, které v této oblasti v členských státech Evropské unie panují," říká poslanec Evropského parlamentu Pavel Poc (ČSSD). Například nejkratší mateřskou mají ve Finsku, kde činí pouhých 105 pracovních dnů, zatímco ve Spojeném království činí plných 52 týdnů. Což znamená, že matky v Anglii mohou požívat výhod mateřské dovolené o plných 24 týdnů déle, než ženy v České republice," upozorňuje Poc.

Neméně velké rozdíly jsou v zemích Evropské unie také ve výši vyplácené mateřské. Zatímco u nás ženy dostávají procentuelní část průměrné mzdy za uplynulých dvanáct měsíců, ženy v Německu, Polsku, Španělsku, Portugalsku i dalších státech mají nárok na plnou náhradu mzdy po celou dobu čerpání mateřské, a to buď ve výši průměrné mzdy, nebo dokonce mzdy skutečné jakou měly před nástupem na mateřskou.

"To je diskriminační vůči ženám v České republice, a zároveň zcela nesystémové v situaci, kdy dlouhodobě čelíme problémům s poklesem porodnosti," říká europoslanec Poc, který návrh Výboru pro práva žen a rovnost pohlaví Evropského parlamentu jednoznačně podporuje.

"Jeho zavedení v členských státech by v současné době neznamenalo ani žádné zásadní zatížení českého státního rozpočtu. Ten totiž na mateřskou vydává zlomek z celkového HDP," uzavírá Poc. "Budu proto s kolegy ve frakci evropských sociálních demokratů usilovat o to, aby návrh, minimálně v jeho kompromisní osmnáctitýdenní variantě, jednoznačně Evropským parlamentem prošel."

Tabulku s kompletnímy údaji o délce, výši mateřské v jednotlivých státech Evropské unie vydanou tiskovým odborem EP najdete ke stažení zde, další informace o mateřské ve státech mimo EU najdete v datech OSN zde.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama