RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.05.2010 9:35:35

Návrh o předávání bankovních dat mezi EU a USA byl zamítnut

Návrh o předávání bankovních dat mezi EU a USA byl zamítnut

Evropští socialisté požadují od USA jasné záruky

Jasné záruky týkající se bezpečnosti převodu i ukládání osobních údajů občanů zemí Evropské unie při vzájemném sdílení bankovních dat s USA požaduje sociálně-demokratická frakce (S&D) v Evropském parlamentu. Ta považuje dosavadní návrh dohody za nepostačující a předložila proto vlastní návrh kterým Evropskou komisi zavazuje vyjednat pro EU dohled nejen nad samotným převodem dat, ale také dohled v době, kdy jsou tyto informace shromažďovány a zpracovávány.

Právě díky 184 hlasům poslanců S&D byl letos v únoru odmítnut původní návrh dohody o předávání bankovních dat mezi USA a zeměmi Evropské unie. Ten by sice mohl přispět k odhalování některých transakcí sv rámci boje proti mezinárodnímu terorismu (SWIFT), na druhou stranu ale neskýtal dostatečné záruky bezpečného nakládání s údaji občanů států EU.

Pátého května proto přijali poslanci v Bruselu na návrh frakce S&D usnesení, které se týká zahájení jednání o dohodě mezi EU a USA o předávání bankovních údajů za účelem boje proti terorismu. Parlament považuje volné předávání údajů za porušování legislativy EU a vyzval Radu a Evropskou komisi, aby tento problém vyřešily.

"Nový návrh by měl zaručovat kontrolu orgánů EU nad používáním dat o občanech EU orgány USA. Zároveň také to, že doba uchování dat nespřesáhne pět let a data nesmí být poskytnuta třetím zemím," říká k návrhu jeden z členů frakce, český europoslanec Pavel Poc.

V mezidobí by měli vybraní zaměstnanci EU na proceduru získávání informací v USA dohlížet . Parlament upozornil, že americká strana by také měla umožnit orgánům EU přístup jak k údajům uchovávaným v USA, tak i k údajům, které by objasnily nezbytnost celého tohoto opatření. Dohoda by měla zajistit evropským občanům stejná práva na odvolání jako americkým v případě zneužití údajů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama