RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2010 17:09:00

Německá policie porušuje Schengenský kodex

Německá policie porušuje Schengenský kodex

Evropská komise prošetří chování bavorské policie na hranicích s ČR.

Evropská komise (EK) prošetří chování bavorské policie při kontrolách v příhraničních oblastech. Reaguje tak na dotaz poslance Evropského parlamentu Pavla Poce (S&D) zda příhraniční kontroly prováděné německými policisty neporušují pravidla Schengenského kodexu.

"Bavorská policie ve svých informačních letácích výslovně uvádí, že tyto kontroly jsou kompenzační opatření zrušených pasových kontrol. Pokud je to pravda, bylo by takové chování na hranici, nebo spíše již za hranicí Schengenského kodexu," upozorňuje europoslanec Poc, který se v dané věci již podruhé obrátil na Evropskou komisi. Její současné vyjádření o prošetření celé věci tak považuje za nejlepší dárek k letošnímu 25. výročí podpisu Schengenského kodexu, který odboural hraniční kontroly mezi státy Evropské unie.

Podle Poce jeho výklad o postupu na samé hranici kodexu potvrzuje i samotné vyjádření komise k jeho dotazu. Například v jedné části své odpovědi EK tvrdí, že Schengenský hraniční kodex stanoví neprovádění opatření na ochranu hranic ve vztahu k osobám překračujícím vnitřní hranice mezi členskými státy Evropské unie. Zrušení ochrany vnitřních hranic zároveň nevylučuje výkon policejních pravomocí příslušnými orgány členských států podle jejich vnitrostátních právních předpisů, pokud výkon těchto pravomocí nemá účinek rovnocenný hraničním kontrolám.

Tuto informaci však EK doplňuje tím, že pokud se jedná o mobilní kontroly zaměřené na kontrolu splnění podmínek vstupu a pobytu osob na území členského státu, jsou tyto kontroly prováděné v pohraničních oblastech v souladu s pravidly schengenského acquis za předpokladu, že jsou tytéž kontroly prováděny také na zbytku území.

Jenže hlídky bavorské policie jsou například na silnici mezi hraničním přechodem Pomezí a Martredwitz za Arzbergem téměř stabilně. Taktéž na bývalém hraničním přechodu Svatý kříž, nebo na okraji sousedního městečka Waldsassen." A osobně si nevzpomínám, že bych v obdobném rozsahu a četnosti viděl hlídky také v bavorském vnitrozemí," říká Poc s poukazem na obdobné poznatky desítek českých řidičů. Právě ti jsou totiž velmi častým cílem těchto kontrol.

"Příslib Evropské komise že celou věc znovu přezkoumá tak považuji za výrazný posun v celé věci kupředu," dodává Poc s tím, že i nadále bude usilovat o zrušení sporných kontrol v německých pohraničních oblastech.

"Z hlediska sjednocené Evropy je Schengen pravděpodobně tím největším viditelným úspěchem. O to větší škoda je, že výhody Schengenského prostoru nemohou občané České republiky na některých hranicích plně ocenit. Ponižující kontroly provozované Bavorskou policií pokračují a v informačním letáku rozdávěném při kontrolách je s nevýslovnou drzostí uvedeno, že tyto kontroly nahrazují zrušené kontroly pohraniční. Jako oslava 25. výročí Schengenské smlouvy je to trochu smutné," uzavírá poslnec Evropského parlamentu Poc.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama