RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2019 7:37:00

Odchod od uhlí se neobejde bez jaderné energetiky

Odchod od uhlí se neobejde bez jaderné energetiky

Většina zemí čelí problémům v oblasti klimatických změn. Změny v energetické infrastruktuře států budou v následujících letech tématem v řadě států.

Zatímco v zemích OECD to znamená především odklon od uhelné energetiky, v rozvojových oblastech zažívá renesanci jaderná energetika. Shodli se během návštěvy Jaderné elektrárny Temelín generální ředitel Nuclear Energy Agency (NEA) OECD William D. Magwood a český europoslanec Pavel Poc.

Podle českého europoslance Pavla Poce by jaderná energetika měla v nejbližších letech pomoci snížit emise skleníkových plynů. „Domnívám se, že pokud Evropa i Česká republika myslí vážně odchod od fosilních paliv, tak budeme potřebovat stabilní zdroje na překlenutí. I Německo v minulých letech poznalo, že ne vždy je možné vystačit jen s obnovitelnými zdroji. Jaderná energetika je pro překlenovací období naprosto nezbytná,“ konstatoval Pavel Poc, místopředseda výboru pro životní prostředí, zdraví a bezpečnost potravin.

Podle Williama Magwooda bude důležitou roli hrát i způsob zajištění dodávek tepla, který je z velké části závislý na uhlí. „Kombinace výroby elektřiny a tepla v jaderných elektrárnách je velmi efektivní a navíc šetrná k životnímu prostředí. Vždyť jen projekt vytápění Českých Budějovic, který aktuálně ČEZ připravuje, ročně ušetří 80 tisíc tun uhlí,“ zdůraznil Magwood, který jihočeskou elektrárnu navštívil v souvislosti s Evropským jaderným fórem, které v těchto dnech hostila Praha.

Generální ředitel NEA OECD také uvedl, že vedle důrazu na bezpečnost je ve světové jaderné energetice patrný důraz na efektivitu a flexibilu. „Jaderné elektrárny budou častěji pomáhat udržet stabilitu přenosové soustavy, ale budou i rozšiřovat své využití například o dodávky tepla do domácností,“ uvedl Magwood.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama