RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.02.2019 17:20:00

Pesticidy a zdraví evropských včel - jak postupuje můj projekt?

Pesticidy a zdraví evropských včel - jak postupuje můj projekt?

Před časem jsem publikoval informaci o pilotním projektu, který jsem sám navrhl. Jak to momentálně s iniciativou, která má pomoci vyhodnotit dopad kontaminantů v životním prostředí na evropské včely vypadá?

Evropská komise v polovině roku 2018 vyhodnotila nejlepší žádost o grant a v jeho závěru spolupodepsala dohodu s konsorciem z několika evropských zemí.

Koordinátorem se stal doktor Jef van der Steen, bývalý vědec nizozemské Univerzity ve Wageningen, kterému sekunduje doktor Ivo Roessink, odborník nejen na opylovače, ale i na vodní ekologii, problematiku pesticidů a toxikologii.

Od úplného počátku projektu jsem se snažil o zapojení českých vědců, v čemž mi koordinátor vyšel vstříc. Co mi radost trochu zkazilo, byla skutečnost, že se bohužel zástupci z české Akademie věd rozhodli nepřipojit. Stejně se rozhodlo i Slovensko. Konsorcium tedy tvoří univerzity, výzkumné ústavy a asociace z následujících zemí: Nizozemsko, Rakousko, Řecko, Velká Británie, Portugalsko, Španělsko, Dánsko, Irsko, Francie a Belgie.

V průběhu letošního roku vědci plánují vytvořit protokol/nástroj na monitoring pesticidů, který v následujícím roce mohou aplikovat v zemích zapojených do výzkumu.

Doufám nicméně, že projekt bude úspěšně implementován a pomůžeme mu následně i do ostatních evropských zemí, včetně té naší. Podruhé bychom si neměli nechat ujet vlak.

Nové informace o projektu můžete sledovat na webové stránce ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama