RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.09.2010 8:35:21

Podniky a instituce budou muset platit včas

Podniky a instituce budou muset platit včas

Podle návrhu nové směrnice EU budou muset být faktury hrazeny do 30 dnů.

Podniky a veřejné instituce v Evropské unii budou muset hradit faktury nejdéle do 30 dnů. Vyplývá to z návrhu nové směrnice EU která směřuje ke schválení do Evropského parlamentu. Ten o ní má rozhodovat již příští měsíc.

"V České republice je, zejména ve stavebnictví, běžnou praxí, že velké společnosti subdodavatelům nastavují splatnosti faktur třeba tři měsíce i déle," říká český europoslanec Pavel Poc (S&D), který je jedním z těch, kteří nové pravidlo podporují. "Pokud se tedy s dosavadní praxí skoncuje, jedině dobře."

Obdobné problémy jsou i v dalších zemích unie a tvrdě postihují především malé a střední firmy nebo živnostníky. Podle Poce proto lze předpokládat, že nová směrnice bude mít širokou podporu napříč politickými frakcemi Evropského parlamentu.

Směrnice navíc myslí i na ty, kteří nebudou stanovené termíny splatnosti dodržovat. "Firmy které nazaplatí včas budou čelit osmiprocentní úrokové sazbě," upozorňuje poslanec Evropského parlamentu s tím, že ze směrnice vypadl i původní návrh Evropské komise podle kterého by se obě strany mohly dohodnout na případném prodloužení splatnosti. S tím ale poslanci nesouhlasili.

"Kdyby tam takové ustanovení zůstalo, stala by se celá směrnice bezcenným cárem papíru. Malé firmy jsou totiž často v roli kdy nemají na výběr. Pokud chtějí práci, musí s mnohaměsíčními splatnostmi souhlasit, jinak o zakázky přijdou."

Pokud tedy Evropský parlament směrnici příští měsíc schválí, přispěje to, podle Poce, významnou měrou k lepší stabilitě trhu a především nastavení rovných podmínek pro malé firmy. "Dnes totiž zcela bezdůvodně právě ony nedobrovolně úvěrují velké firmy. A tato praxe musí jednoznačně a co nejrychleji skončit," shrnuje europoslanec Poc.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama