RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.06.2010 10:31:00

Poslanci Evropského parlamentu odmítli "lepidlo na maso"

Poslanci Evropského parlamentu odmítli "lepidlo na maso"

Evropský parlament zablokoval používání trombinu jako přídavné látky v masných výrobcích.

Enzym, který se získává z jedlých částí prasat a skotu, je využíván ke spojování více kusů masa v jeden celek. Poslanci Evropského parlamentu však rozhodli, že takovýto způsob úpravy je pro spotřebitele vysoce zavádějící. Podle dostupných závěrů nelze totiž takto upravené výrobky nijak rozeznat od celistvého kusu masa.

Přestože Evropská komise doporučila přidat trombin na seznam schválených potravinových aditiv, poslanci Evropského parlamentu návrh vetovali díky aktivitě Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI). Návrh Komise byl zablokován jen nejtěsnější většinou jediného hlasu - zapotřebí bylo celkem 369 hlasů, pro návrh ENVI nakonec zvedlo ruku 370 poslanců, proti návrhu 262, 32 se zdrželo hlasování.

Proti přijetí návrhu hlasoval také český europoslanec a člen výboru ENVI Pavel Poc. "Podle mého názoru nesmí být spotřebitel uváděn v omyl. Když si lidé kupují maso, musí mít jistotu, že si kupují skutečně hodnotnou a celistvou svalovinu, a ne jen její slepené kousky."

V Evropské unii však mohou být do potravinových výrobků přidávána jen taková aditiva, která nepředstavují žádná zdravotní rizika, jsou pro spotřebitele přínosná a zároveň je neuvádí v omyl. Komise sice navrhovala důsledné značení výrobků, které trombin obsahují, a také zákaz takovýchto výrobků v restauracích a jiných stravovacích zařízeních, poslanci Evropského parlamentu ale nepovažovali tato opatření za dostatečná. Je naopak vysoce pravděpodobné, že by trombinem slepené masné produkty pronikly i do komerční sféry, a to kvůli vyšším cenám, které by mohly být účtovány za kusy masa vydávané za jeden celek.

Podle něho navíc technologie na bázi trombinu zvyšuje riziko bakteriologické nákazy. "Kvůli spojení malých kousků masa v jeden celek se mnohonásobně zvětšuje plocha, jež může být infikována patogenními bakteriemi jako je například salmonela. Bezpečnost finálního produktu proto nemůže být zaručena," říká Poc s tím, že zatím také nebyly prokázány žádné výhody pro spotřebitele, které by používání trombinu odůvodnily.

Jednotlivé členské státy EU se nyní budou moci rozhodnout na národní úrovni, zda použití trombinu v masných výrobcích ve svých zemích povolí. "Osobně věřím, že Česká republika se k zamítavému stanovisku europoslanců připojí."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama