RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2010 20:07:00

Poukázka na neomezené šťourání USA v evropských datech

Poukázka na neomezené šťourání USA v evropských datech

Přijatá dohoda o výměně bankovních dat s USA obsahuje nové záruky.

Poté, co se v únoru sociální demokraté zasloužili o zablokování přijetí dohody s USA ohledně přístupu amerických orgánů k citlivým bankovním datům Evropanů, došlo k dalším kolům vyjednávání. Ty s sebou přinesly zapracování sociálně demokratických požadavků a s tím nové bezpečnostní záruky, 8. července pak i souhlas Evropského parlamentu.

Původní návrh byl připraven pod tlakem a hrubě porušoval zásady ochrany soukromí. Po získání času pro další vyjednávání došlo ke shodě, že data nyní mohou být použita pouze v případě známého podezření vzniklého na základě důkazů. Výslovně zakázány jsou náhodné průzkumy a vytěžování dat. Extrahovaná data musejí být zlikvidována po ukončení případného vyšetřování nebo soudního procesu pod přímým dohledem zástupců EU. Došlo tak k dohodě, že ve Washingtonu budou zástupci EU sledovat jednotlivé případy a budou mít pravomoc zablokovat vyšetřování v případě podezření na zásah do cizích práv.

"Původní návrh byla v podstatě poukázka na volné a ničím neomezené šťourání amerických úřadů v evropských datech. Nyní je na stole konečně dohoda o využití informací o finančních transakcích v boji proti terorismu," komentuje přijetí dohody o poskytování bankovních údajů europoslanec Pavel Poc.

Občané EU budou mít na základě nového znění dohody stejná práva na ochranu a informace jako občané USA včetně práva na případnou právní nápravu vzniklé škody. Nedořešené body zůstaly dva, jednak je to role Evropského parlamentu při jmenování zodpovědných osob pro dohled nad činností amerického ministerstva financí a jednak role Europolu při autorizaci převodů dat do USA. Tyto otázky je podle dohody  nutné vyřešit do jednoho roku v rámci legislativního návrhu, který má  připravit Evropská komise.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama