RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.02.2011 13:00:00

WikiLeaks odhalují pozadí jednání o ACTA

WikiLeaks odhalují pozadí jednání o ACTA

Zveřejněná data jen potvrzují, že obavy Evropského parlamentu v dané věci byly skutečně oprávněné, a že národní státy v dané věci skutečně vyjednávali za zády svých občanů.

Server WikiLeaks odhaluje ve zveřejněných depeších zákulisí vyjednávání o podobě obchodní dohody proti padělatelství ACTA. Zveřejněná data jen potvrzují, že obavy Evropského parlamentu v dané věci byly skutečně oprávněné, a že národní státy v dané věci skutečně vyjednávali za zády svých občanů.

Situací kolem zveřejněných dokumentů se podrobně zabývá také francouzský server La quadrature du net, který uvádí i odkazy na zveřejněné depeše.

"I když nejde v podstatě skutečně o nic nového, což ostatně přiznává i server, jen to potvrzuje že naše obavy byly oprávněné," říká český europoslanec Pavel Poc. Ten patřil mezi ty z poslanců, kteří se již v polovině loňského roku ostře postavili proti utajovaným jednáním a některým tendencím směřovat dohodu až za hranici zásahu do základních lidských práv a svobod. "Například představa, že by mi nějaký úředník na letišti směl prohledávat počítač zda tam nemám nějaké dokumenty nebo písničky v rozporu s autorskými právy je, alespoň pro mně, zcela nepřijatelná," upozornil už tehdy Poc.

Situace pak v listopadu vyústila v soustředěný tlak poslanců na dosažení potřebných záruk pro občany Evropské unie že dohoda nebude poškozovat jejich zájmy a práva v zájmu hudebního a jiného průmyslu. O tom, že tento postoj europoslanců byl správný ostatně potvrzuje i analýza serveru.

"Ukazuje se tedy, že postoj Evropského parlamentu v této věci byl zcela odůvodněný a správný. Parlament v tomto případě, stejně jako v případě vynucované dohody o sdílení informací o finančních transakcích SWIFT prokázal, že je v současné době jedinou evropskou institucí s demokratickou legitimací od občanů EU," konstatuje server český poslanec Evropského parlamentu.

Server  La quadrature du net navíc upozorňuje na fakt, že "ACTA je dohodou, která pouze exportuje problematickou situaci se sdílením duševního vlastnictví v USA do zbytku světa. Z odhalených záznamů dále vyplývá, že tento mezinárodní dokument, který může mít významné důsledky po několik desetiletí byl dohodnut zcela za zavřenými dveřmi úzkou skupinou vyvolených. WikiLeaks také prokazují, že EU měla oslabenou vyjednávací pozici, protože se jednotlivé členské státy nedokázaly v Radě shodnout na jednotném postupu při vyjednávání."

Jak situaci tedy shrnuje europoslanec Poc, jednání o ACTA byla nakonec jasnou ukázkou důležité pozice Evropského parlamentu. "Evropský parlament je jediným voleným orgánem Evropské unie a jako takový je vlastně jedinou institucí, která může i v budoucnosti podobné dohody uzavřené proti zájmu občanů členských zemí zvrátit," dodává Poc.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama