RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2010 8:06:00

Záměr vyhlásit Národní park Jeseníky budí emoce

Záměr vyhlásit Národní park Jeseníky budí emoce

V ostrý spor mezi ochránci životního prostředí a lesníky, hoteliéry i zástupce obce se mění iniciativa na vyhlášení Národního parku Jeseníky.

Petici za jeho vznik už podepsalo přes sedm tisíc lidí, další část veřejnosti je naopak ostře proti.

Největšími odpůrci myšlenky na vyhlášení parku jsou především Lesy České republiky. Těm vadí především možný vznik bezzásahových zón v případném parku, které by mohly přispět k masivnímu rozšíření kůrovce.

Spor je také o rozsáhlé porosty kleče ve vrcholových partiích hor. Tu v minulosti vysazovali lesníci ve vrcholových partiích hor jako ochranu proti erozi. Naopak ochránci přírody požadují její likvidaci.

Nemenší emoce budí i možné setrvávání, nebo naopak likvidace kamzíků. Ani oni totiž nepatří k původním zástupcům fauny Jeseníků, ale byli zde uměle vysazeni člověkem.

V současné době jsou v České republice celkem čtyři národní parky. Záměr na to, aby se Jeseníky staly parkem pátým, je ale v současnosti teprve na počátku. Národní parky se totiž u nás vyhlašují zákonem a jejich vzniku musí předcházet poměrně náročný legislativní proces, jehož realizace trvá celou řadu let. Jednou z podmínek jeho úspěšného završení je navíc také souhlas většiny dotčených subjektů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama