RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2010 17:28:00

Zaražme diskriminaci zákazníků internetových obchodů

Zaražme diskriminaci zákazníků internetových obchodů

V Evropské unii by mohl vzniknout jednotný systém certifikace internetových obchodů.

V Evropské unii by mohl vzniknout jednotný systém certifikace internetových obchodů. Spotřebitelé by tak získali jistotu že nakupují zboží u důvěryhodného obchodníka. Uvedl to český europoslanec Pavel Poc, podle kterého ale chybí dořešit i řadu dalších věcí týkajících se internetového prodeje.

"Jednou z nich je fakt, že prodejci v některých zemích odmítají dodnes akceptovat objednávky zákazníků z jiných členských států, upozorňuje Poc, podle kterého jde o jasnou diskriminaci spotřebitelů, které navíc nahrává nedostatečná ochota některých členských států upravit svou vlastní legislativu.

"Totéž se týká reklamací, kdy v různých členských státech platí různé podmínky. Pro zákazníka by bylo vhodné jejich sjednocení, ať jde o právo na vrácení zboží v určitém časovém limitu, nebo délku záruční doby a podobně," říká český poslanec Evropského parlamentu Poc.

Pavel Poc patří také mezi ty poslance, kteří podporují návrh na jednotnou certifikaci internetových obchodů. Ta se dnes provádí prostřednictvím různých certifikačních autorit jako je Apek, Trusted shop, TÜV a další.

"Evropská certifikace by spolu s již existujícími byla pro zákazníky signálem že se nachází v obchodě, který splňuje určitá kritéria a nákup jeho prostřednictvím je pro něho bezpečný jak z hlediska platby a dodání zboží, tak případných následných reklamací," konstatuje Poc.

S návrhem na zavedení certifikace přišel španělský poslanec Pablo Arias Echeverria a jde o jeden z pozitivních případů kdy záměr který pomůže evropskému spotřebiteli získává podporu napříč politickým spektrem v Evropském parlamentu. "Ostatně pokud z takového návrhu bude profitovat obyvatel Evropské unie, ani si neumím představit že bychom postupovali jinak," poukazuje Poc na známý nešvar národnostních parlamentů kdy například pravice vetuje zákon jen proto, že ho předložila levice aniž by řešila jeho věcnou podstatu.

Přesto část europoslanců je proti novému návrhu, který se má stát podkladem pro vypracování příslušné směrnice o právech spotřebitelů, poněkud skeptická. Vedou je k tomu obavy o možné zneužití certifikačního loga. "Zneužití samozřejmě vyloučit nikdy nelze jak v internetovém obchodu, tak v klasickém kamenném, kde se zákazník může stát obětí podvodu úplně stejně. Nicméně zavedení takové certifikace bude jednoznačným krokem kupředu a posílením pozice spotřebitele v Evropské unii," dodává Poc.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama