reklama

RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.02.2011 17:39:00

Zastavte spekulace s potravinami

Zastavte spekulace s potravinami

Rostoucí ceny potravin na světových trzích jsou vážnou bezpečnostní hrozbou. Evropský parlament chce v rámci skupiny G20 vytvořit mechanismy bránící cenovým spekulacím u základních komodit.

Evropský parlament dnes ve Štrasburku tvrdě odsoudil spekulace na komoditních trzích, které v posledních letech ženou ceny potravin do závratné výše. Zároveň vyzval Evropskou komisi i členské státy aby začaly urychleně připravovat způsob, jak těmto spekulativním operacím zabránit.

"Podle vyjádření světové banky jen od října 2010 vzrostly ceny potravin o více než 15 % a například cena obilí se podle FAO meziročně zvýšila o 39 procent. Kromě toho, že růst cen potravin ohrožuje příjmově slabší skupiny obyvatel, signalizuje současně mnohem hlubší a závažnější problémy, které představují zásadní ohrožení do budoucna," poukazuje na závažnost situace europoslanec Pavel Poc. Podle něho je celosvětová produkce potravin ohrožována celou řadou faktorů.

"Rizkové faktory, jako škůdci, choroby a přírodní katastrofy, jsou v současné době zesilovány extrémy v počasí  způsobenými pravděpodobně klimatickými změnami. Dobrým příkladem mohou být v roce 2010 sucha a požáry v Rusku nebo záplavy v Pákistánu a nedávno v Austrálii. Lze tedy očekávat, že se v budoucnu může problém s cenami potravin ještě zhoršit. Diskuse o původu klimatických změn je v tomto případě zbytečná, protože rizika jsou reálná a jejich zpochybňování je nepřijatelný hazard," říká český poslanec Evropského parlamentu.

To vše navíc silně ovlivňují finanční spekulace s jednotlivými komoditami. Na nich někteří obchodníci vydělávají miliardy, zatímco potraviny, jejichž ceny v důsledku spekulací šplhají do závratných výšin, se stávají pro řadu lidí ve světě nedostupnými. To prohlubuje rizika hladomorů, i sociálních nepokojů které mohou vyústit až k vážnému narušení bezpečnostní stability ve světě.

"Typickým příkladem ze současné doby je například nedávný nákup kakaa ze strany britského investičního fondu Armajaro, který nakoupil 241 tisíc tun této suroviny, a doslova drží v hrsti cenu kakaa na celém světě," upozorňuje poslanec Poc. "Index cen prvotních zemědělských produktů na finančních trzích nebyl nikdy tak nestabilní jako je tomu dnes," říká dále český poslanec Evropského parlamentu, s poukazem na aktuální čísla. Ceny potravinových komodit v roce 2010 vzrostly, podle lednového vydání měsíčního bulletinu ECB, v případě pšenice o 91 procent, kukuřice o 57 procent, sójových bobů o 33 procent a cukru o 32 procent.

O závažnosti situace navíc svědčí i fakt, že některé státy dělají vše co je v jejich silách aby snížili svou závislost na světových spekulantech a posilují vlastní soběstačnost v různých komoditách. Čína, Jižní Korea a další země dokonce nakupují půdu v Africe, kde pěstují rýži a další komodity pro vlastní spotřebu.

"Evropa si musí uvědomit, že rozhodnutí učiněná nyní, ovlivní budoucnost celého potravinového systému. V krátkodobém horizontu můžeme především omezit plýtvání potravinami, snížit svou závislost na dovozu, snížit nebo stabilizovat spotřebu a na trhu nastavit regulační mechanismy, které budou bránit spekulacím," konstatuje europoslanec Poc. Ten dlouhodobě upozorňuje na neúnosnou závislost Evropské unie na dovozu komodit ze zahraničí za situace, kdy jsou v členských státech tisíce hektarů půdy vyjímány ze zemědělského původního fondu, nebo jsou převáděny na pastviny a další plochy, případně se na nich prostě jen přestane hospodařit, protože se to nevyplatí.

"Svou roli zde ale nesehrávají jen spekulanti na mezinárodních trzích, ale také celá řada dalších věcí. Mezi ně patří například chování velkých obchodních řetězců, které vyvíjí tlak na ceny v takové míře, že se zemědělské prvovýrobě přestává vyplácet v Evropě produkovat některé potraviny. Ty se následně začnou dovážet a naše závislost na importu se tak jen dále prohlubuje," shrnuje situaci europoslanec Poc.

Parlament proto také vyzval země skupiny G20 aby na mezinárodní úrovni koordinovaly vytváření preventivních mechanismů bránících nadměrným výkyvům cen a aby usilovaly o vypracování předpisů, které by byly zvláště určeny na překonání potravinové a zemědělské krize.

Zároveň dnes parlament upozornil na fakt, že ani regulace spekulací a tržních podmínek pro úspěšné řešení situace nemusí stačit. "Nelze přijmout účinná opatření proti velkým výkyvům cen bez intervenčních nebo strategických zásob. Evropa proto musí posílit i tuto stránku, aby byla schopna čelit případným výkyvům ať už jsou způsobené přírodními katastrofami, nebo spekulacemi na komoditních trzích," dodává poslanec Evropského parlamentu Pavel Poc.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama