RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.09.2017 10:08:48 - Bohumil Šamps

Nepřehání to EU?

EU Polsko kritizuje kvůli údajné diskriminaci žen, protože mohou odcházet do důchodu dříve než muži. Co je na tom diskriminačního? A pak jak dlouho se u nás pije Tuzemák? Nejdřív to byl rum, ale kvůli EU se musel přejmenovat a teď se možná bude muset kvůli údajně rakovinotvornému aromatu přestat vyrábět? Není to odplata za to, že chceme mít stejně kvalitní potraviny jako všichni? Víte, tohle jsou přesně ty věci, proč lidi nemají EU rádi

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.09.2017 12:00:50 - RNDr. Pavel Poc
Dobrý den,

tahanicemi mezi krajně pravicovou Polskou vládou a Evropskou komise se příliš nezaývám, nicméně v daném případě se pokud vím jedná o situaci, kdy vláda Szydlové zrušila reformu předchozí vlády a znovu zavedla odchody do důchodu rozdílně pro muže a ženy. Poslké odbory poté poslaly na Evropskou komisi dotaz, zda nejde o genderovou diskriminaci a Komise usoudila, že ano. Nikoli ovšem diskriminaci žen, ale mužů, kteří by podle nové situace měli odcházet do důchodu o pět let později naž ženym zatímco stávající zákon se choval k oběma stejně. Nyní pokud vím probíhá dialog mezi Komisí a polskou vládou v této věci a jeho závěr mi dosud není známý. 

Pokud jde o ochucovadlo známé jako “rum ether”, vyráběné z produktů pyrolýzy dřevěných kostek z bukového dřeva a následnou destilací roztoku po přimíchání kyseliny sírové a oxidu manganičitého, jde o komplex látek neznámé povahy, který je v přechodném období od roku 2008 do roku 2018 dočasné povolen na základě autorizací v členských státech. Výrobci teprve v roce 2016 dodali údaje o složení této látky a na základě jejich posouzení komise expertů z členských států zjistila, že toto dochucovadlo obsahuje kroma rakovinotvorných látek také látky genotoxické, ke kterým předpokládá stávající legislativa nulovou toleranci. Genotoxické látky mají schopnost pronikat i do zárodečných buněk a tak například vyvolat rakovinu je u konzumenta, ale u jeho potomků. Nyní probíhá posouzení kauzy s tím, že bude rozhodnuto o dalším vývoji nejlépe do konce letošního roku. Věc je v rukou stálého výboru ScoPAFF (stálý výbor pro potraviny, kmiva, zvířata  a rostliny), který je tvořem zástupci všech členských států. Evropský parlament se tohoto rozhodovacího procesu neúčastní. Nejdená se tey o otázku českého výrobku ale o celou škálu potravinářských využití výše uvedeného dochucovadla “rum ether” ve všech členských státech.

Pokud jde o to, že se nápoj z bramborového lihu a oné esence nemůže jmenovat rum, nejde o přímou aktivitu Evropské komise ale o skutečnost, že státy vyrábějící rum, tedy nápoj vzniklý destilací kvasného základu z cukrové třetiny, odmítají připustit název rum pro jiný než takto vyrobený nápoj. Proto na českém trhu stále je například Key Rum, který je skutečně rumem, byť vyráběným českým výrobcem, ale nápoj z brambor a umělé esence nemůže název rum nést. Rakouský “inländerrum” si pokud vm název ponechal, ale pouze pro domácí trah a na základě výjimky, kterou si Rakousko vymínilo při vstupu do EU. 

Pokud jde o tak zvanou dvojí kvalitu, tak se Evropská komise ústy svého předsedy proti ní velmi silně a veřejně vymezila, takže Vaše poslední poznámka nemá smysl. Je to právě Evropská komise, která se nyní hodlá silně angažovat v tom, aby tak zvaná dvojí kvalita z Evropského trhu zmizela

S pozdravem

Pavel Poc