RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.02.2013 9:47:20 - zuzana

Mýty o projektu INDECT

Dočetla jsem se, že se chystá EU spustit projekt INDECT, který po vzoru Velkého bratra bude sledovat detailně chování všech lidí pohybujících se na veřejných prostranstvích. Je to pravda? Mů-žete mi projekt nějak přiblížit? A co na něj říkáte? Děkuji za odpověď Zuzana

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.02.2013 17:29:55 - RNDr. Pavel Poc
 Nevím kde jste se to dočetla, každopádně to není pravda.

Navzdory řadě senzačních obvinění není plánován žádný Orwellovský celoevropský sledovací systém. INDECT je výzkumný projekt podaný skupinou výzkumných pracovišť z celé Evropy. Projekt zaštiťuje Polská platforma pro domácí bezpečnost, což výzkumná iniciativa s celoevropskou působností. Vedoucím projektu je polská AGH Univerzita přírodní vědy a technologie (to AGH je z polštiny Akademia Gorniczo-Hutnicza) v Krakově, hlavním supervizorem projektu je profesor Andrzej Dziech. Projektu se účastní dalších 19 partnerů, z České republiky je to Vysoká škola báňská v Ostravě. Evropská unie není účastníkem tohoto projektu, pouze jej kofinancuje v rámci 7. rámcového výzkumného programu.

Celkový rozpočet projektu je cca 15 mil €, ze 7. FPP bylo poskytnuto 10,9 mil. €.
Projekt nemá za cíl nikde instalovat žádné systémy, ani kamery, ani k tomu není oprávněn. Není připojen k žádné existující databízi či sociální síti. Autoři projektu si stanovili za cíl podstatně zlepšit způsob analýzy existujících kamerových systémů ve smyslu odhalení možné trestné činnosti. Kolem projektu nejsou žádné tajnosti. Veškeré informace jsou dostupné na webových stránkách projektu nebo na stránkách Evropské komise, například zde: http://www.indect-project.eu/, , nebo zde: http://ec.europa.eu/enterprise/policies/security/indect/index_en.htm případně zde: http://www.ppbw.pl/en/projekty_w_trakcie_realizacji.php?id=15
Technologie vyvíjené v rámci projektu INDECT jsou určeny pro policejní sbory členských států EU, pokud se tyto instituce rozhodnou výstupy projektu využívat musí respektovat zákony EU a členských států.

Nevím, kdo a kde píše články jako byl ten, který Vás patrně pobouřil. Možná by dotyčný autor měl o věci alespoň něco vědět. A co se týká mého osobního názoru na zlepšení využití stávajících dohleových systémů? Vůbec nic proti tomu nemám. Chci být v metru bezpečný, nechci mít na parkovišti u supermarketu vybílené auto a nechci číst v novinách o dívce, která byla tři hodiny znásilňována na veřejném místě než si toho někdo všiml.