RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2011 10:24:00

Centrum vědy a výzkumu se otevírá špičkovým vědcům

Centrum vědy a výzkumu se otevírá špičkovým vědcům

V Brně byl představen první schválený projekt centra vědecké excelence v České republice – CEITEC.

Odborníci pracující na jednotlivých výzkumných projektech se nyní budou moci do centra přesunout do Středoevropského technologického institutu v Brně. Jde o jeden ze tří velkých projektů, které v současnosti vznikají v České republice. Kromě CEITECu vzniká u Prahy také nejvýkonnější laser ELI a biotechnologické a biomedicíncké centrum BIOCEV.

„Výzkum, vývoj a inovace je i dnes jednou z rozpočtových priorit vlády pod mým vedením. Výdaje na tyto oblasti jako jediné ve státním rozpočtu v posledních letech neustále rostou a v příštím roce dosáhnou 26,6 miliardy korun. Pokud k nim připočteme i prostředky z evropských fondů, tak dosáhnou výdaje na vědu, výzkum a inovace téměř 39 miliard korun,“ řekl premiér Petr Nečas s tím, že na roky 2007 – 2015 poputuje do této oblasti celkem 100 miliard korun, z čehož 15 miliard bude z národních zdrojů.

Cílem CEITEC je vybudování významného evropského centra vědy a vzdělanosti v oblasti věd o živé přírodě a pokročilých materiálů a technologií se špičkovým zázemím a podmínkami pro nejlepší vědecké pracovníky. Centrum spolupracuje i s nejvýznamnějšími vědeckými institucemi a odborníky z celého světa. Do několika let se tak chce stát součástí sítě prestižních zahraničních vědeckých center.

Nejlepší vybavení a špičkové zázemí budou vedle odborníků a vědců využívat i české a zahraniční firmy, které zde budou moci realizovat svůj výzkum, vzdělávat odborníky či pronajímat zařízení v celkové hodnotě 1,6 miliard korun, jež má centrum k dispozici. Díky těmto možnostem má dojít k lepšímu propojení spolupráce mezi vědci a firmami v celé zemi a přispět ke vzniku inovativních společností. Zároveň si projekt klade za cíl přilákat zahraniční investory.

„CEITEC jako největší brněnský projekt symbolizuje velmi dynamický rozvoj celého regionu a jeho rychlý posun směrem k efektivnímu využívání znalostí v průmyslu a ve službách s vysokou přidanou hodnotou schopných obstát v tvrdé konkurenci i na těch nejnáročnějších trzích,“ řekl předseda vlády.

Vznik brněnského institutu schválila Evropská komise letos v červnu. Jeho vybudování financovala Evropská unie z Operačního programu Výzkum, vývoj pro inovace, a to částkou 5,2 miliardy korun. Vědecké centrum se bude nacházet v brněnském Univerzitním kampusu Bohunice. V těchto prostorách se usídlí již v roce 2014. Na vzniku technologického institutu se podílí brněnské vysoké školy, Ústav fyziky materiálů AV ČR a Výzkumný ústav veterinárního lékařství.

Institut spojí bádání o živé přírodě, výzkum a vývoj pokročilých materiálů a technologií. Mezi sedmi výzkumnými programy jsou například nanotechnologie, molekulární medicína a výzkum mozku a lidské mysli. CEITEC zaměstná asi 600 vědců, zkušenosti tam bude průběžně získávat asi 1200 doktorandů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama