RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.02.2010 19:00:00

Moderní sociální systém

Moderní sociální systém

Dobrý den dámy a pánové, já jsem kvůli situaci v Poslanecké sněmovně zvyklý si v poslední době připravovat spíše minimálně tříhodinové projevy. Dnes se pokusím být výrazně ale skutečně výrazně kratší.

Demografický vývoj je nejvýznamnější civilizační výzva, které čelí česká společnost, česká ekonomika a vůbec Česká republika. Žijeme déle než kdykoliv dříve. Žijeme déle díky kvalitnějšímu životu, díky zdravějšímu životnímu stylu, díky dostupnější a kvalitnější lékařské péči. Žijeme déle díky kvalitnějším potravinám a podobně. Dlouhověkost se stává fenoménem. Dlouhověkost, a to bych chtěl zdůraznit, je náš úspěch. Proto vědomě nemluvíme o stárnutí populace jako o hrozbě. Mluvíme o dlouhověkosti jako úspěchu. O dlouhověkosti jako velmi významné výzvě.

Dnes v naší zemi, dámy a pánové, žije 380 000 našich spoluobčanů starších osmdesáti let. V roce 2050 jich bude více než jeden milion. Za pouhých 20 let, v roce 2030, bude 1/3 našich občanů starších šedesáti let. Již dnes na 1 penzistu připadají pouze 2 ekonomicky aktivní lidé. V roce 2050 na jednoho penzistu bude připadat 1 ekonomicky aktivní člověk. Pouze do roku 2030 ve věkové kategorii 25 – 64 let, ze které se rekrutuje 95 % našeho práceschopného obyvatelstva, ubude 750 000 osob. To je tři čtvrtě milionu. Za pouhých 5 let, v roce 2015, v této věkové kategorii ubude 150 000 osob. To jsou velmi závažná fakta, která navíc když doplníme skutečností, že každý rok přibude v naší zemi 40 tisíc starobních důchodců, tak jednoznačně ukazují, jak naléhavou výzvou je provedení penzijní reformy. Občanští demokraté jsou zodpovědnou politickou stranou, a protože jsou zodpovědnou politickou stranou, tak jsou také odvážnou politickou stranou. My máme odvahu sdělit našim spoluobčanům, kterým je 40 a méně, že pokud se nadále budou spoléhat pouze na státem organizovaný průběžný důchodový systém, riskují svou penzi v chudobě. Nebo dokonce hazardují s tím, že stráví svou penzi v chudobě. My chceme zajistit občanům důstojné stáří ale i za 20 nebo 30 let, neřkuli za těch 10 podle Vize 2020. A tady musíme opět říci, není možné nadále vystačit pouze se státem organizovaným průběžným systémem. Do důchodového systému musí zkrátka přijít více soukromých prostředků, a to na ryze individuální a dobrovolné bázi. Musí se do budoucna snížit ona extrémní závislost českých penzistů na státem organizovaném průběžném pilíři.

95 % průměrných čistých příjmů českých důchodcovských domácností pochází ze státem organizovaného průběžného systému. To je extrémní závislost na státem organizovaném důchodovém systému. Nejenom v kontextu celé Evropské unie, ale dokonce i v kontextu těch nově přistoupivších zemí v rámci EU. My se musíme dostat k tomu, že lidé budou více nezávislí na státu. Musíme jim k tomu vytvořit podmínky. Co ale především musíme odmítnout a sdělit to české veřejnosti, je, že v žádném případě se nemůžeme ztotožnit s populismem, který se šíří v poslední době v otázkách důchodového systému. Mnozí naši političtí protivníci říkají, že důchodová reforma vůbec není potřeba, nebo že jde ještě na 10 let odložit a nebo stačí, že když zvýší státní příspěvek v systému důchodového připojištění, tak to je vlastně důchodová reforma a více se nemusí provést. Ale důchodová reforma jako největší položka na výdajové straně státního rozpočtu je alfou a omegou budoucnosti této země, budoucnosti této společnosti a budoucnosti naší ekonomiky. Bez jejího provedení všechny tři tyto aspekty hrozí velkým kolapsem. Je zkrátka naší povinností rozvinout celou řadu modelů důchodového připojištění, důchodového spoření, případně důchodového investování. A co je především nutné – zdůraznit lidem, že s těmito produkty musí začít již ve velmi mladém věku. Nechtějí-li právě riskovat svou závislost na státu ve svém stáří a ono riziko úpadku do chudoby.

Dámy a pánové, konzervativní politika byla, je a vždy bude založena na sociální soudržnosti. Sociální soudržnost je pro nás významná hodnota. Je to dokonce hodnota sama o sobě. Jejím projevem je sociální sounáležitost s potřebnými. Je lží, že sociální cítění je výsadou pouze levice. My však dokážeme rozlišit mezi neodpovědným populismem, který pod zástěrkou budování takzvaného sociálního státu vede k rozvratu státních financí na jedné straně a skutečnou solidaritou odpovědných občanů. To je náš recept.

Proto jsme prosazovali, prosazujeme a nadále prosazovat budeme spravedlivý, adresný sociální systém. A dokonce říkáme velmi otevřeně – jediný spravedlivý sociální systém je ten adresný. Jakýkoliv plošný, jakýkoliv neadresný systém vede pouze k uplácení voličů a k plýtvání se státními prostředky. Pomoc zkrátka musí směřovat k těm, kteří jí skutečně potřebují. My se nikdy nezúčastníme závodu v uplácení voličů slibováním ekonomicky neúnosného sociálního zabezpečení. Naopak, máme odvahu říci občanům České republiky – systém sociálního zabezpečení musí být v souladu s ekonomickými možnostmi státu. Pro někoho banální teze. Ale pro někoho šokující teze. Protože v této zemi si lidé opravdu navykli kvůli nezodpovědnosti populistických politiků na levici, že je možné mít sociální systém, který jde nad rámec ekonomických možností státu. A my chceme tuto samozřejmost, samozřejmost jako že po čtvrtku následuje pátek, znovu a znovu opakovat. Protože po čtvrtku opravdu následuje pátek, nikoliv sobota. A proto sociální systém musí být v mezích ekonomické možnosti naší země.

Sociální systém nesmí vést k zadlužování země, nesmí vést k zadlužování nás, našich dětí, našich vnuků. Nesmí být ale také zneužíván. My musíme mít odvahu, a máme ji, a budeme jí mít i v budoucnosti, říci, že v rámci sociálního systému má každý vedle práv také povinnosti. A tyto povinnosti, že musí plnit. Že vyžadujeme striktní dodržování pravidel, že vyžadujeme aktivitu od občana, aby měl snahu uniknout z toho sociálního systému a ne v něm navždy zůstat. Právě proto chceme aktivní motivující sociální systém.

Dámy a pánové, občanští demokraté jsou skutečnou stranou práce v této zemi. My nejsme stranou těch, kteří slibují sociální dávky. My chceme vyšší životní úroveň našich lidí, ale chceme, aby naši občané si na tu vyšší životní úroveň vydělali, ne aby se k ní dostali vyššími sociálními dávkami a vyšším přerozdělováním. Chceme jim dát možnost na vytváření nových pracovních míst, proto i v rámci sociální politiky podporujeme podnikání, ne proto, že jsme stranou podnikatelů. Nejsme. Protože jedině podnikatelé dokáží vytvořit nové pracovní příležitosti. Pracovní příležitosti nevytváří stát. Nevytváří je veřejný sektor, ale pouze podnikatelský sektor. A proto ho nemůžeme srážet na kolena nápady jako zvýšení odvodu na sociální zabezpečení nebo zvýšení korporátních daní. V této době, v této krizi to znamená ztrátu tisíců pracovních míst, a my tomu zabráníme.

Uděláme vše pro zvýšení zaměstnanosti. Zvyšování zaměstnanosti je lék na neduhy sociálních systémů. Zvyšování zaměstnanosti je tou cestou, kterou musíme jít. Musíme pokračovat ve své dráze, kterou jsme nastolili, a sice že i práce za nižší mzdu je výhodnější než pobírání sociálních dávek. Každá práce je důstojná i za tuto nízkou mzdu. Je to pořád důstojnější, než když je člověk závislý na sociálních dávkách. Proto potřebujeme pružný pracovní trh. Jednoznačně ze světových zkušeností se ukazuje, že čím pružnější je trh práce, tím nižší je nezaměstnanost. Proto chceme usnadnit vytváření a zanikání pracovních příležitostí. Protože jedině tak můžeme efektivně přelévat pracovní sílu z neperspektivních podniků do perspektivních podniků. Z neperspektivních odvětví ekonomiky do perspektivních odvětví ekonomiky. Z neperspektivních míst do perspektivnějších lokalit. Jedině to je ta správná cesta – flexibilní pracovní trh.

Klíčovým prvkem naší sociální politiky v následujících letech bezesporu zůstane silná rodinná politika. Rodinná politika zkrátka byla, je a bude v centru pozornosti občanských demokratů. My chceme nízké daně pro rodiny. My jim nechceme dávat sociální dávky. Chceme, aby si na svou životní úroveň vydělali a abychom jim minimum peněz, které vydělají, zase brali. Proto budeme pokračovat ve své politice nízkých daní pro rodiny s dětmi. Proto také i v rámci zvyšování zaměstnanosti vytvoříme nová opatření, na základě kterých bude možno lépe sladit pracovní aktivitu s péčí o děti. Chceme větší počet částečných pracovních úvazků. Chceme stimulovat soukromý sektor, aby vytvářel větší počet částečných pracovních úvazků. I pro rodiče s malými dětmi chceme rozšířit spektrum služeb péče o malé děti, aby nebyli závislí pouze na systému mateřských školek. Zkrátka máme promyšlený koncept, který vede k solidaritě mezi skutečně odpovědnými občany. Promyšlený koncept, který pomáhá českým rodinám. Promyšlený koncept, který směřuje pomoc ke skutečně potřebným. Promyšlený koncept sociální politiky, který nepovede k zadlužování této země.

Dámy a pánové, pojďme touto cestou.

Děkuji za Vaši pozornost.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama